Wordt supermarkten ook open op zondag in Ermelo ‘een dingetje’ bij nieuwe coalitieonderhandelingen?

Foto: Pixaby.com/supermarktenookopenopzondag

Na de uitslag van gemeenteraadsverkiezingen onderzoeken politieke partijen de mogelijkheden om een coalitie met een meerderheid in de gemeenteraad te vormen. Ook wordt onderhandeld over de inhoud van een coalitieakkoord, niet zelden een proces van geven en nemen en compromissen maken. Gaat het onderwerp ‘supermarkten ook open op zondag in Ermelo’ na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 een serieus breekpunt worden?

Voor de vorm?
In aanloop van veel gemeenteraadsverkiezingen komt het onderwerp steeds weer op tafel, of het is een discussiepunt bij verkiezingsdebatten. Vaak lijken deze discussies voor de vorm, want tot nu toe wil nog steeds geen partij die voor openstelling is, echt een breekpunt maken van de zondag-openstelling in het algemeen.

Tegen
In de verschillende verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 valt te lezen dat CDA Ermelo tegen zondag-openstelling van winkels is, net als SGP Ermelo en ChristenUnie Ermelo, (de laatstgenoemde schrijft dit in haar programma 2018-2022, nieuw programma is nog niet gepubliceerd).

Voor
VVD Ermelo en BurgerBelangen Ermelo zijn voor de zondag-openstelling. Progressief Ermelo en één-Ermelo zouden wat dat betreft het verschil kunnen maken. Progressief Ermelo schrijft bijvoorbeeld: ‘Als er behoefte is aan openstelling op zondag, dan is Progressief Ermelo van mening dat dit gefaciliteerd kan worden’. Eén-Ermelo vindt op zijn beurt: ‘Een breed gedragen initiatief afkomstig van lokale ondernemers is voor één-Ermelo het enige passende antwoord op de vraag of winkels op zondag open mogen’.

Mening bijstellen?
Gaan de politieke partijen met het initiatief van een groep inwoners van Ermelo wellicht hun mening bijstellen? Met een online petitie pleiten ze voor openstelling van supermarkten op zondag van van 12.00 – 18.00 uur, en niet van andere detailhandel. De petitie ondertekenen kan nog steeds.

Supermarkten willen wel
De supermarkten in Ermelo willen wel open op zondagmiddag, wel elk met hun eigen nuance. Boni Supermarkten bijvoorbeeld laat weten alleen op zondag open te willen als collega-supermarkten dit ook doen. De supermarktmanager van Albert Heijn zegt de zondagsrust te respecteren, maar staat open voor de zondag-openstelling als de gemeente het gaat toestaan. PLUS Berntsen geeft aan dat de beslissing aan de burgers is. “Als de burgers zondag-openstelling op prijs stellen gaan wij open. Wordt de voorkeur gegeven aan de zondagsrust, dan respecteren wij dat.” Coop Supermarkt deelt mee zeker op zondag open te gaan als de gemeente het gaat toestaan. Helaas waren de Aldi en Lidl niet in de gelegenheid op tijd te antwoorden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen