Wordt besluit college de doorbraak in het langlopende dossier Tomassen Duck-To?

Foto: archief Grietje-Akke de Haas

Het college van B&W heeft een besluit genomen in het dossier Tomassen Duck-To. Hiermee moet een einde komen aan deze langlopende kwestie. Het is nu aan de gemeenteraad om een oordeel te vellen over het besluit van het College. Bij het gunstigste scenario zou dat nog dit jaar kunnen plaatsvinden.

Sinds 2018
De zaak dateert al van 2018 toen mevrouw C. van Eijsden de stankoverlast en de overproductie aanhangig maakte. De aanzet hiervoor werd gemaakt tijdens de behandeling van het nieuwe Bestemmingsplan De Driehoek in de gemeenteraad.

Productiecapaciteit
Het college zegt nu een definitief besluit te hebben genomen over de aanvraag van Tomassen Duck To voor een (revisie)omgevingsvergunning. In de aanvraag gaat het om vijf technische installaties en de productiecapaciteit van het bedrijf. Het college heeft besloten om de vergunning, waarmee aan de nieuwe milieuwetgeving wordt voldaan, te verlenen mits de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen afgeeft. Ook vraagt ze de raad om met een voorbereidingsbesluit de komende periode nieuwe ontwikkelingen in dit gebied te ‘bevriezen’. Op die manier kan de gemeente samen met alle betrokkenen kijken naar de toekomst van het gebied.

Duidelijkheid
Burgemeester Burmanje: “In de afgelopen, lange, periode hebben we zeer zorgvuldig gekeken naar de aanvraag, de impact op de omgeving, de ingediende zienswijzen en de geldende wet- en regelgeving. Met dit collegebesluit en de besluiten die we voorleggen aan de raad komt er duidelijkheid voor alle betrokkenen. Ook voor toezicht en handhaving is de nieuwe vergunning duidelijk en compleet. Een positief resultaat voor alle betrokkenen.”

Verklaring van geen bedenkingen
Omdat er in de nieuwe vergunning wordt afgeweken van de regels in het bestemmingsplan (wat betreft de technische installaties) is daar een. ‘verklaring van geen bedenkingen’ (vvgb) voor nodig. Deze vvgb moet worden afgegeven door de raad. In 2019 is reeds een ontwerp-vvgb afgegeven, nu wordt gevraagd een definitieve vvgb af te geven voor de bouw en het gebruik van de (technische) installaties zodat de omgevingsvergunning kan worden verleend

Geen nader onderzoek
Door wijzigingen in de stikstofregelgeving is er ook een nieuwe milieueffect beoordeling uitgevoerd. Hieruit blijkt dat voor de aangevraagde vergunning geen nader onderzoek nodig is in de vorm van een formele m.e.r. of m.e.r.-beoordeling.

Voorbereidingsbesluit 
Het college vraagt de gemeenteraad ook om een voorbereidingsbesluit te nemen. Dit besluit geldt voor het gebied met de gronden in eigendom van Tomassen. Met dit besluit wordt de huidige (planologische) situatie tijdelijk ‘bevroren’. In die periode worden geen nieuwe vergunningen meer afgegeven. Deze periode wil het college gebruiken om, samen met Tomassen en belanghebbenden, te verkennen wat de mogelijkheden voor de toekomst zijn. Zowel het bedrijf als het college staat positief tegenover verkennende gesprekken over een eventuele verplaatsing van het bedrijf binnen Ermelo naar een mogelijk (bij de A28) te ontwikkelen Ecopark.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen