‘We’ mogen toch officieel iets vinden van noodopvanglocatie voor vluchtelingen in Ermelo

De beoogde locatie voor noodopvang.
De beoogde locatie voor noodopvang.
Foto: google maps

De Ermelose gemeenschap werd maandag 17 oktober flink overvallen door het nieuws dat Ermelo een noodopvanglocatie voor 250 tot 300 vluchtelingen krijgt, (klik HIER voor eerdere berichtgeving). Naast begrip voor de situatie van de vluchtelingen en de opgave waar ons land voor staat, sloeg echter veelal ook de angst toe, zo viel op te merken uit de vele reacties.

Angst
Angst voor het onbekende, angst om iets kwijt te raken, angst voor de eigen veiligheid tot angst dat vluchtelingen ‘iets inpikken’ dat van jou is of in de toekomst van jou kan worden. Kortom, veel mensen willen verhaal halen over het hoe en wat, gehoord worden en voor zover mogelijk meedenken en invloed kunnen uitoefenen op het besluit. Dit besluit was genomen door het college. Als portefeuillehouder had waarnemend burgemeester Dorine Burmanje het nieuws voor een noodopvanglocatie voor 250 tot 300 vluchtelingen bekendgemaakt.

Impact
Ook de Ermelose gemeenteraad was ‘not amused’ alleen een informatiememo te hebben ontvangen, een paar dagen voordat Burmanje het nieuws wereldkundig maakte. Dat viel woensdagavond te beluisteren tijdens de politieke avond. Als gekozen volksvertegenwoordigers kregen ze nogal wat berichten uit de samenleving waaruit blijkt dat het onderwerp enorm leeft. Gezien de impact van het onderwerp wil de gemeenteraad er een debat over voeren en de samenleving daarbij betrekken. Dit debat met inspraakmogelijkheid voor burgers, gaat gevoerd worden tijdens een extra raadsvergadering op dinsdag 1 november in de raadszaal van het gemeentehuis, aanvang 19.30 uur.

Jammer
Burgemeester Burmanje zei dat ze het achteraf jammer vindt de gemeenteraad op deze manier te hebben geïnformeerd. “Wij hebben u schriftelijk op de hoogte gesteld terwijl dit onderwerp bij uitstek in de gemeenteraad had moeten worden besproken. Een onderwerp om erover te hebben hoeveel impact het op onze gemeenschap heeft en hoe we er mee omgaan.” Het juiste moment kiezen was lastig, zo bleek. Zo waren nog niet alle details bekend en vervolgens vond de voordracht van de nieuwe burgemeester plaats, een feestje dat Burmanje niet wilde beïnvloeden. Ze zei nu blij te zijn dat het onderwerp alsnog op de agenda is gezet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen