Ermelo krijgt noodopvanglocatie voor 250 tot 300 vluchtelingen

De beoogde locatie voor noodopvang.
De beoogde locatie voor noodopvang.
Foto: google maps

Ermelo krijgt een tijdelijke noodopvanglocatie voor vluchtelingen. Dit heeft waarnemend burgemeester Dorine Burmanje vandaag, maandag 17 oktober, meegedeeld. De noodopvang gaat gerealiseerd worden op een voormalig voetbalveld aan de Horsterweg, op het bosperceel tussen de Kolbaanweg en het spoor. Deze locatie biedt plek aan 250 tot maximaal 300 vluchtelingen. Het streven is dat de locatie in het eerste kwartaal van 2023 klaar is voor de opvang van vluchtelingen.

Op donderdag 20 oktober is er vanaf 19.30 uur een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis. Belangstellenden zijn van harte welkom zich te laten informeren over het plan voor een tijdelijke noodopvanglocatie. Tijdens deze bijeenkomst zijn onder meer aanwezig de gemeente Ermelo, het COA, VluchtelingenWerk, GGz Centraal tot de politie.

Noodzakelijk
“Ik hoef niemand uit te leggen hoe noodzakelijk het is om opvang te bieden aan vluchtelingen”, verwijst Burmanje naar het grote tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen in Nederland. “Hoe trots en blij ben je dan dat er partijen bereid zijn gevonden die dit samen met de gemeente willen realiseren.” Hierbij doelt zij op GGz Centraal die als eigenaar van het voormalig voetbalveld dat nu braak ligt, de plek beschikbaar stelt, en het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) dat erg positief tegenover deze locatie staat.

Dringende oproep
Met het realiseren van een tijdelijke noodopvanglocatie reageert de gemeente Ermelo op de dringende oproep van de landelijke overheid. “Als gemeente hebben we een groot verantwoordelijkheidsgevoel om een bijdrage te te leveren aan dit grote landelijke probleem”, legde Burmanje uit, “en niet zozeer vanwege de dreigende taakstelling van de overheid. Het is toch mooier en grootser dat de gemeente Ermelo dit uit zichzelf aanbiedt.”

Inrichten van het terrein
De gemeente is verantwoordelijk voor het klaarmaken van het terrein zodat het geschikt is voor noodopvang. Hierbij hoort o.a. de aanleg van elektriciteit en watervoorziening en het aanleggen van een toegangsweg. Het COA verzorgt de inrichting van het terrein en zorgt onder andere voor het plaatsen van de tijdelijke woonunits. Hiervoor hebben zij ongeveer twee maanden nodig. De locatie blijft twee jaar in gebruik als noodopvang, met een mogelijke verlenging tot maximaal 5 jaar.

Begeleiding op de locatie
Het duurt nog even voordat de noodopvanglocatie opent, zo laat de gemeente Ermelo weten. “Op dit moment is de samenstelling van de groep die in Ermelo wordt opgevangen nog niet bekend. De mensen van het COA, en de betrokken partners die straks werkzaam zijn op de locatie, hebben veel ervaring. Er is aandacht voor de veiligheid en het welzijn van de vluchtelingen én die van de omgeving. Op de locatie is dag en nacht begeleiding aanwezig en er is altijd een contactpersoon voor omwonenden bereikbaar.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen