Het Pretoriuspark in Ermelo Zuid is klaar; wijk viert feest

Een verandering hoeft niet altijd een verbetering te zijn. Maar in het geval van de locatie gelegen tussen de Pretoriussstraat, De Wetstraat en de Cronjéstraat is het dat wel. Wat ooit bekend stond als het drie-scholen-plein waar de jeugd ’s avonds graag vertier mocht zoeken, is nu een prachtig park geworden: het Pretoriuspark. Vanmiddag, vrijdag 21 oktober, was de officiële opening met een hapje en een drankje én muziek.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Amper te geloven
Wie het naambordje van het Pretoriuspark passeert kan amper geloven dat er in het verleden een plein lag omgeven door scholen. Scholen die in de loop van de tijd behoorlijk aftands gingen ogen. De RK Prins Willem Alexanderschool (PWA) kreeg een nieuw onderkomen aan de overkant van het plein, de overige basisscholen hebben het niet gered vanwege een tekort aan leerlingen tot het gegeven van een onderwijsconcept dat niet deugde. Naast de nieuwe school voor de PWA staat er in de hoek nog een oud schoolgebouw dat wordt gebruikt als dependance van basisschool De Klokbeker. Want ook deze school is uit zijn jasje gegroeid en wacht op nieuwbouw.

Mooi
De rest van het in verhouding voor midden in een wijk gelegen immens terrein, ligt nu mooi te zijn als park voor wijk Zuid, bedoeld als ontmoetings- en speelplaats voor de buurtbewoners. Dat had in het verleden ook zo bestemd kunnen worden voor woningbouw. De toenmalige gemeenteraad besliste na de omwonenden te hebben geraadpleegd, echter anders. Wethouder Sarath Hamstra aan wie samen met buurtbewoner Wendy de eer was om het Pretoriuspark officieel te openen, refereerde er al aan tijdens zijn openingswoordje: “Progressief Ermelo is destijds de deuren langsgegaan om te vragen wat jullie wilden met dit stuk grond aan het Pretoriusplein.”

Verbinden en enthousiasmeren
Vervolgens werd de ontwikkeling van de locatie opgepakt door de gemeente Ermelo in de partij van het Leefbaarheidsteam. Die gaf de voorzet door omwonenden met elkaar te verbinden en te enthousiasmeren. Dat lukte, een werkgroep bestaande een groep zeer betrokken wijkbewoners, elk met zijn of haar eigen talent, ging de kar trekken om de rest van de buurt erbij te betrekken.

Het platteland van Frankrijk
Vanwege de grootte van het terrein en de bestemming werd de ontwikkeling in twee fases opgeknipt. De eerste fase waarbij de nadruk kwam te liggen op spelen, werd in juni dit jaar afgerond. Fase twee kreeg meer een maatschappelijk insteek met het nodige groen. Wat maakt dat het Pretoriuspark nu een complete voorziening vormt voor wijk Zuid. Het is echt zo avontuurlijk ingericht dat het voor elk kind een avontuur is om er te spelen. Bovendien vormt de aangelegde pluktuin een bijzonder leuke vorm van vertier voor de volwassenen. Net als overigens de beweegtoestellen voor senioren, schelpenpaadjes, trappetjes, fruitbomen tot picknicktafels die er zijn gesitueerd. Bij zonnig weer is zelfs alleen een kwestie van de ogen iets dichtknijpen voldoende om je op het platteland van Frankrijk te wanen.

Tevreden
Pieter Trap die als wijkregisseur van de gemeente Ermelo verantwoordelijk is voor de 5 wijken in Ermelo en de buurtschappen binnen de gemeentegrenzen, is erg tevreden over het eindresultaat en de manier hoe dit tot stand is gekomen. Met de inzet van de buurtbewoners, de gemeente Ermelo en het Leefbaarheidsteam is immers na de ontmanteling van de locatie, een grote kale vlakte omgetoverd naar wat het nu is.

Kom met ideeën
Wat trouwens niet betekent dat het werk in wijk Zuid nu gedaan is. Het Leefbaarheidsteam heeft nog steeds budget beschikbaar om de saamhorigheid en leefbaarheid in de wijk te vergroten. Er werd dan ook een oproep gedaan om te komen met ideeën. Wijk Zuid is het gebied gelegen tussen de Hamburgerweg, Putterweg tot aan de Groevenbeekse Heide. Inmiddels heeft het Leefbaarheidsteam in samenspraak en -werking met de buurtbewoners al het nodige gerealiseerd. Dat varieert van de aanleg van jeu-de-boules banen, een tuintje met bloemen en picknicktafels tot een moestuin.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen