Nieuwe voorzitter (17) van Ermelose Jongerenraad kan je zo uren vermaken

Abdulahad Al Qas.
Foto: Grietje-Akke de Haas

De 17-jarige Abdulahad Al Qas is sinds april dit jaar de nieuwe voorzitter van de Ermelose Jongerenraad (EJR), het officiële adviesorgaan van het college van burgemeester en wethouders. “Zeg maar Ab. Want al liggen mijn roots in een ander land, Irak, ik voel me gewoon Nederlander.” Maar wie is deze innemende jonge man eigenlijk? Dat is Ab namelijk. Hij kan je zo uren vermaken met zijn verhalen over wat hem boeit en hoe hij zijn toekomst heeft uitgestippeld. Met zelfs als ultiem doel de landelijke politiek.

Allemaal achten
Ab zit hij in de vierde klas van het tweetalig vwo aan Christelijk College Groevenbeek. Hoe staat hij ervoor? “Kijk zelf maar”, laat hij op zijn mobiele telefoon via Magister de cijfers zien. In vrijwel alle vakjes prijkt een dikke vette 8, hier en daar een 9 en een enkele 7. De richting economie en maatschappij heeft zijn voorkeur én de Franse en Duitse taal. Frans is zijn favoriete vreemde taal. “Daar ben ik helemaal verliefd op. Waarom? Deze taal heeft een bepaalde charme qua uitspraak. Bovendien is Frankrijk een prachtig land, is de cultuur schitterend met al zijn oude gebouwen en is het eten en drinken erg lekker.”

‘De horeca is fantastisch’
Alles echter voor Ermelo, het dorp waar Ab ongeveer 12 jaar terug kwam wonen. “Ik vind Ermelo een heel leuk dorp. Iedereen kent elkaar en het is groot genoeg om leuke dingen te doen. Bijvoorbeeld met mijn vrienden naar Strand Horst gaan. Bovendien is de horeca in Ermelo echt fantastisch en hebben we goede restaurants.”

Hartchirurg
Tijdens zijn basisschoolperiode op de RKPWA wilde Ab nog hartchirurg worden om zijn oma te kunnen helpen. De Tweede Kamerverkiezingen in 2017 zetten hem echter op een ander spoor, met indirect dank aan de RKPWA die haar leerlingen over de verkiezingen onderwees. “In groep 7 moesten wij toen een presentatie houden over de landelijke verkiezingen. Ik heb het werkstuk nog thuisliggen. Dat vond ik toen zo leuk; ik probeerde ook echt te snappen hoe een en ander werkte. Daarnaast volgde ik de debatten en campagnes op TV.”

‘Dat hebben wij geflikt!’
Wat Ab zo intrigeert in de politiek is het vinden van een compromis. “Je kan niet altijd je zin krijgen; dat is politiek. Als jij/je partij dan kan bijdragen aan een oplossing en je krijgt iets voor elkaar dan is dat mooi. Dan kun je later zeggen: ‘Dat hebben wij geflikt!’. Met doorzettingsvermogen kun je trouwens heel veel bereiken. Dus als het even tegenzit niet ermee stoppen. Als je iets wilt bereik je dat door keihard te werken, dan lukt het wel!” In dat proces houdt Ab wel van een beetje tegengas. “Op die manier leer je de zaken in een ander perspectief te zien, begrijp je beter waar iets vandaan komt en leer je je te verplaatsen in een ander.”

‘Wij kunnen ze niet vinden’
Ab is sinds 2018 betrokken bij de EJR, die in 2021 het 10-jarige bestaan vierde. Voor hij het voorzitterschap overnam van Sarojini Ramasray, was Ab vicevoorzitter. Samen met Elmar bakker (vicevoorzitter), Jilles Wildenbeest (penningmeester) en Sep Jansen (secretaris) vormt Ab het bestuur van de EJR. “We willen heel erg graag wat meer vrouwen bij de EJR. Zij zijn er wel, maar wij kunnen ze niet vinden.” Dus dames tussen de 12 á 14 tot 28 jaar: meld je aan! Voor alle informatie: volg de EJR via Instagram en/of Facebook. Ook is de EJR bereikbaar via het emailadres: [email protected]

Hangplekken
Woningbouw voor jongeren om ze voor Ermelo te behouden is een belangrijk issue, al jaren. Maar een thema dat de EJR op de kortere termijn graag wil realiseren zijn hangplekken voor de jongeren waar ze gezellig kunnen chillen, zowel binnen als buiten. “Onze werkwijze zal zijn dat we eerst inventariseren wat er is en vervolgens advies uitbrengen. Volgens ons hoeft het helemaal niet zo ingewikkeld te zijn.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen