College twijfelt aan haalbaarheid vluchtelingenkinderen in Ermelo op te nemen

Om de coronamaatregelen vergadert de gemeenteraad digitaal.
Foto: screenshot ermelo.nl

Wethouder Hans de Haan moet namens het college van Ermelo de motie uitvoeren die donderdag 29 oktober door een ruime meerderheid van de raad is aangenomen. In de motie spreekt de gemeente Ermelo haar bereidheid uit om alleenstaande vluchtelingenkinderen op te nemen uit de overvolle kampen in met name Griekenland, die daar al jarenlang in mensonterende omstandigheden verblijven.

500 minderjarige vluchtelingen
Initiatiefnemer van de motie, ChristenUnie Ermelo-fractievoorzitter Folkje Spoelstra, die werd gesteund door CDA Ermelo-raadslid Bart Willemse en Progressief Ermelo-fractievoorzitter René Arts, diende de motie in als support aan de oproep van Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk en Defence for Children aan gemeenten, om 500 minderjarige vluchtelingen op te nemen. Al 167 andere gemeenten gingen de gemeente Ermelo voor.

Sympathie, maar…
Hoewel wethouder de Haan zei de motie sympathiek te vinden -‘Het is tragisch wat daar gebeurt’-, vindt hij de opvang geen taak van de gemeenten. Wat Ermelo betreft zei hij onder meer: “Waar moeten we ze opnemen? Het is nu al buitengewoon lastig gezinnen te vinden die überhaupt pleegkinderen willen opnemen.” Bovendien denkt hij dat de kosten op het bordje van de jeugdzorg terechtkomen.

Geen probleem
René Arts (Progressief Ermelo) zag het probleem niet. Volgens Arts is de motie een oproep aan de regering het beleid te heroverwegen en ook alleenstaande minderjarige kinderen in Nederlandse gemeenten op te vangen. “De gemeente hoeft geen pleeggezinnen te zoeken, dat doet Stichting Nidos, de gemeente hoeft ook niets te financieren. Daarnaast heeft Vluchtelingenwerk Ermelo aangegeven dat zij haar taak aankan.”

‘Kleine schaaltjes’
De motie draaide uit op een hoofdelijke stemming. De raadsleden van ChristenUnie Ermelo, CDA Ermelo en Progressief Ermelo stemden voor uitvoering van de motie. De VVD-fractie stemde tegen. Al eerder had fractievoorzitter Herma van der Weide uitgelegd het probleem rond de vluchtelingen enorm schrijnend te vinden. Maar in haar optiek moet dit probleem groots worden aangepakt, en niet op ‘kleine schaaltjes’ via gemeenten.

‘Wie moet hier hulp bieden?’
Ook de SGP Ermelo-fractie voelde niets voor de motie. Fractievoorzitter Frans Snoek vindt het een zaak van de hulpverlening ter plekke. “Wie moet hier hulp bieden? Laten we de verantwoordelijkheid daar laten waar die hoort.” Ook meende hij dat de motie niet nodig is. “Het kan toch veel eenvoudiger door het Vluchtelingenwerk te laten doen? Daar hoeft de gemeente toch niet tussen te zitten?”

Verdeeld
De fractie van BurgerBelangen Ermelo was verdeeld zei raadslid Ben Noorloos, over de vraag of de kwestie nu een lokale of landelijke aangelegenheid is. Zelf stemde hij voor de motie, maar fractiegenoten Bart van der Knaap en Han Wilhelm stemden tegen.

Over grenzen heen kijken
Met uiteindelijk 15 stemmen voor en 6 tegen, zal initiatiefnemer Folkje Spoelstra blij mee zijn geweest. In haar bijdrage stelde zij onder meer: “We leven niet alleen voor onszelf, maar moeten ook over de grenzen heen kijken, het is niet voor te stellen wat zich daar afspeelt.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden