Gemeenteraad start extern onderzoek naar bestuurskracht van gemeente Ermelo

Foto:

De komende maanden wordt er een verkenner aangesteld die onderzoek gaat doen naar de bestuurskracht van de gemeente Ermelo in zijn brede context. 

Dit bericht de gemeenteraad van Ermelo in een verklaring op woensdag 22 juli. 

Negatief in het nieuws
Aanleiding is de meer dan negatieve manier waarop de gemeente Ermelo in het nieuws kwam de afgelopen periode. Zo schijnt het niet te boteren tussen wethouder Leo van der Velden en burgemeester André Baars, en tussen wethouder Leo van der Velden en de Partij van de Samenleving. Maar daarnaast kreeg de burgemeester meer kritiek dan support over het niet willen reageren in de uitzending van het BNNVara-programma Opstandelingen. Daarin werd het gemeentebestuur op de korrel genomen inzake eendenslachterij Tomassen Duck-To B.V. in Ermelo. Wat een ontluisterend beeld gaf over hoe en het er aan toe zou gaan in Ermelo.

Defensief, verkrampt en angstig
Ook mocht Casper Meijbaum, voormalig uitbater van Bar Twinns, zijn verhaal doen in de uitzending. Hij schetste de volgens hem kwalijke rol van Baars in zijn zaak, waardoor zijn horecaonderneming op de fles zou zijn gegaan. Baars reageerde de dag na de uitzending, echter niet op de uitlatingen van Meijbaum. Een week na de reactie van Baars kenmerkten Stichting DOEH en de Stichting WRBT in een verklaring het bestuur van Ermelo als defensief, verkrampt en angstig.

Alarmerend
Voor de gemeenteraad van Ermelo is de ontstane situatie kennelijk zó alarmerend, dat de fractievoorzitters van alle partijen hierover hebben gesproken met de Commissaris van de Koning John Berends. Deze adviseerde een extern onderzoek te starten naar de bestuurskracht van de gemeente Ermelo. De komende maanden wordt een verkenner aangesteld die dit onderzoek gaat uitvoeren. Naar verwachting start deze persoon na de zomerreces met dit onderzoek. Doel van de gemeenteraad is dat er weer een werkbare situatie ontstaat en te streven naar een toekomstbestendig bestuur voor de gemeente Ermelo. Al maanden geeft de gemeenteraad aan, zijn er gesprekken gaande geweest om de situatie weer werkbaar te maken. Gezien het komende onderzoek zijn de gesprekken daar niet in geslaagd.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen