CDA Ermelo en ChristenUnie Ermelo vangen bot met kostendekkend willen maken van hondenbelasting

Foto: Archief (gemeente Ermelo)

De hondenbelasting niet afschaffen per 2021, maar deze kostendekkend maken. Dat is de strekking van de motie die CDA Ermelo en ChristenUnie Ermelo gisteravond, woensdag 15 juli, indienden bij de behandeling van de Kadernota, de opmaat naar de programmabegroting 2021-2024. Met het kostendekkend maken zou het geld specifiek moeten worden ingezet voor hondenvoorzieningen. ‘Onzin’ vond vrij vertaald de rest van de partijen.

Ook niet voor andere dieren
RenĂ© Arts (Progressief Ermelo) vond het niet kunnen omdat net is aangekondigd de hondenbelasting af te schaffen. Ook zou het in het coalitieakkoord staan. “Bovendien heffen wij ook geen belasting op het houden van andere dieren.” Dick Tillema (ChristenUnie Ermelo) hield echter voet bij stuk. Volgens hem had een ambtenaar een ‘maasje’ gevonden in hoe het staat beschreven in het coalitieakkoord. “Kostendekkend maken van de hondenbelasting zou complex zijn, maar niet onmogelijk”, vertolkte Tillema de mening van de ambtenaar.

Minder werk
Anneke Knoppert (Progressief Ermelo) zag de meerwaarde niet van het kostendekkend maken van de hondenbelasting. “Afschaffen kost minder werk dan er een heffing van te maken. Daarmee zou de gemeente een nieuw soort belasting moeten invoeren.”

Korte metten
Herma van der Weide (VVD Ermelo) maakte meteen korte metten met de motie. “Hondenbelasting is een willekeurig opgelegde belasting. Voor het opknappen bijvoorbeeld van speelveldjes vragen we toch ook geen specifieke belasting?!”

Betalen omdat je een hond hebt?
Bart van der Knaap (Burger Belangen Ermelo) twijfelde daarnaast over de uitvoerbaarheid van het kostendekkend maken van de hondenbelasting. “Ook maken ze in het buitengebied nauwelijks gebruik van de hondenvoorzieningen in het centrum. Moet ze dan betalen om het feit dat ze een hond hebben?”

Niet zwabberen
Eerst aankondigen dat de hondenbelasting wordt afgeschaft en vervolgens dezelfde belasting kostendekkend willen maken, ging er ook bij Frans Snoek (SGP Ermelo) niet in. “We gaan niet zwabberen”, zei hij beslist.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden