Politiek Ermelo gaat niet zomaar akkoord met zonnepark aan de Schaapsdijk

Foto: Gemeente Ermelo

De politieke partijen willen verder doorpraten over de komst van een zonnepark aan de Schaapsdijk. Klik HIER voor eerdere berichtgeving. Gisteravond, woensdag 13 november lieten ze zich over de ins en outs informeren. Dit bleek niet voldoende om het onderwerp bij een volgende vergadering ‘af te hameren’ om daarmee ‘een verklaring van geen bedenkingen’ af te geven; het instrument om een omgevingsvergunning te kunnen verlenen voor de realisatie van een zonneveld.

De enige partij die écht enthousiast is over de plannen, is Progressief Ermelo. “Het zonneveld is nauwelijks een aantasting voor het gebied. Want het wordt voorzien van bomen en struiken. Wij vinden het juist belangrijk dat er haast wordt gemaakt met de plannen.”

Tijdsdruk
Meerdere politieke partijen hebben namelijk moeite met de tijdsdruk. Daarover was wethouder Leo van der Velden klip en klaar in zijn antwoord. Haast is geboden, anders vervallen de subsidies, en kan het zonneveld niet worden gerealiseerd tegen het huidige kostenplaatje.

‘Niet op deze manier’
Het onderwerp trok veel publieke aandacht in zaal 5 van de Dialoog, waar insprekers in de startblokken stonden om hun mening te geven over de plannen. Zo zei onder meer buurtvereniging Horst & Telgt dat de plannen een bedreiging vormen voor de landschappelijke uitstraling van het buitengebied. Te meer daar Horst en Telgt ook te maken krijgt met toenemende bebouwing. “We zijn niet principieel tegen de plannen, maar niet op deze manier. Het zonneveld levert een kwart aan energie op van wat een windmolen oplevert; dus bezint eer gij begint.”

Ontsierend
Een buurtbewoner vroeg zich af waarom niet eerst de daken van de vele schuren in Horst en Telgt volledig worden vol gelegd met zonnepanelen. Daarnaast zei ze te vrezen voor de gevolgen van de gezondheid en de waardedaling van de woningen die in de buurt komen te liggen van het zonnepark. Bovendien vindt zij het zonnepark ontsierend voor het landschap.

Visie
Hoewel CDA Ermelo, ChristenUnie Ermelo en BurgerBelangen Ermelo het zonnepark technisch gezien prijzen, zien zij meer heil in het opstellen van een goed doordachte visie. Erik van der Weide (CDA Ermelo) verwoordde: “Om wildgroei tegen te gaan moet er visie komen hoe we omgaan met zonnevelden in de buitengebieden van Ermelo.”

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden