Vuurwerk afsteken, moeten we dat nog willen in Ermelo?

26 sep 2019, 15:31 Politiek
39en pc1
Grietje-Akke de Haas

Vuurwerk afsteken is niet meer van deze tijd, meent Ermeloer Jobert Oostindie. Dat zei hij tijdens Politiek Café Ermelo dinsdagavond 24 september in Café De Molenaer, met als thema 'Blijf met je vingers van mijn vuurwerk af'.

Je zál er maar last van hebben

Oostindie is overigens de laatste die het volk zijn 'brood en spelen' wil ontzeggen. Want daar is vuurwerk nog steeds té populair voor. "Het gaat om een volksfeest waarbij er altijd sprake is van overlast, maar je zál er maar last van hebben. Bovendien worden we ons er steeds meer van bewust dat de overlast van vuurwerk breder en intenser wordt. Denk alleen maar aan de stoffen in de lucht bij en na het afsteken van vuurwerk, dat voor longproblemen zorgt en de (geluids)overlast voor mensen en dier."

'Ik verkoop heel veel'

Jean Paul Hendriks, handelaar in vuurwerk, bevestigde de grote populariteit van vuurwerk. "Dat ik vuurwerk verkoop wordt me denk ik wel in dank afgenomen. Want voor de jaarwisseling verkoop ik heel veel. En ik ben lang niet de enige in Ermelo en omstreken." Stel dat de vuurwerkverkoop verboden wordt in Nederland, dan verwacht Hendriks grote problemen. "Men gaat het dan uit het buitenland halen, met als mogelijk gevolg meer vuurwerkdoden vanwege het illegale vuurwerk. Dat van ons voldoet aan alle eisen die de wet stelt, en geloof mij maar, die regels zijn heel erg streng." Tegen deze achtergrond pleitte Hendriks ervoor dat er op illegaal gehaald vuurwerk uit het buitenland veel strenger gehandhaafd moet worden.

Politieagent zegt af

Handhaven blijft 'een dingetje'. Veel mensen storen zich er jaarlijks aan dat dit in hun ogen te weinig gebeurt. Dat beeld blijft voorlopig zo. Want de politieagent die zijn medewerking had toegezegd aan het Politiek Café, zei op het laatste moment af.

Hufterigheid

Bart Willemsen, die namens CDA Ermelo was vertegenwoordigd, zal dat erg jammer hebben gevonden. Gezien zijn uitspraken had hij over handhaving best 'een boompje' willen opzetten met de agent. "Ik vind namelijk dat we rond het vuurwerk afsteken de excessen en hufterigheid moeten aanpakken: handhaven dus." Hendriks die ook bij de vrijwillige brandweer van Ermelo zit, meent dat er niet eens zoveel gebeurd in Ermelo rond oud en nieuw. "Ik heb wel eens bovenop een huis gestaan vanwege een schoorsteenbrand. Wat zag ik veel mooi vuurwerk boven Ermelo. Volgens mij hebben wij dat probleem niet zo zeer in het Ermelose, maar vindt dat meer plaats in de stedelijke gebieden."

Gedreun

Lida Veenstra, koud 2 weken de nieuwe fractievertegenwoordiger van Progressief Ermelo -de politieke partij die veel belangstellenden had afgevaardigd- weersprak deze mening. "Ik vind dat er in Ermelo veel vuurwerk wordt afgestoken, het hele jaar door eigenlijk." Dirk de Vries-Reilingh: "Bleef het maar bij een paar uurtjes, maar ieder jaar voor oud en nieuw gaat het gedreun 3 dagen achter elkaar door."

Geen oplossing

Officieel mag vuurwerk de lucht in op oudejaarsdag van 18.00 - 02.00 uur nieuwjaarsdag, met ervoor 3 verkoopdagen. Het aantal dagen dat vuurwerk mag worden verkocht inperken is geen oplossing, denkt Hendriks. "Dat geeft ongelooflijk veel logistieke problemen. Want waar laat je al dat vuurwerk? Bovendien ben ik bang dat vuurwerkliefhebbers dan uitwijken naar Duitsland, met als gevaar dat je veel illegaal vuurwerk 'in huis haalt'.

Vuurwerkvrije zones?

Streven naar vuurwerkvrije zones wees Progressief Ermelo niet bij voorbaat van de hand. "Als de burgers dit willen moeten ze het zelf mogelijk maken. Als gemeente zou je dit dan moeten faciliteren." Klachten over vuurwerkoverlast krijgt Progressief Ermelo wel binnen. Dat varieert van hulphonden die eronder lijden, gemeente-meubilair dat is vernield tot dat op sommige plekken de vuurwerkrommel niet wordt opgeruimd. Op zich wil raadslid René Arts zich wel sterk maken voor vuurwerkvrije zones, als daar behoefte aan is. Maar reëel is hij ook. "Het zal enkele duizenden euro's kosten. Zijn de euro's er voor? Dat kan ik nu nog niet zeggen, want de gemeenteraad voert momenteel de kerntakendiscussie."

Alternatief

Een alternatief zei Oostindie te zien in een gezamenlijke plek waar vuurwerk wordt afgestoken en elkaar gelukkig nieuwjaar wenst. Veenstra en De Vries-Reilingh reageerden positief op zijn inbreng. De laatstgenoemde meende: "Laten we het eens proberen om te ervaren wat voor effect dat heeft."