Projectgroep mag verder met ‘make-over’ van gedateerd winkelgebied De Enk Ermelo

Foto: ermelo.nieuws.nl

De gemeenteraad heeft vanavond, donderdag 7 februari, met een motie unaniem ‘zijn zegen gegeven’ aan Projectgroep winkelgebied De Enk, bestaande uit pandeigenaren Sven en Bernadette Gravendeel, medewerkers van Valerino Management uit Arnhem, Fontes uit Ermelo en Attika Architecten uit Amsterdam, om verder te gaan met de planontwikkeling van winkelgebied De Enk. (Klik HIER voor eerdere berichtgeving).

Het echtpaar Gravendeel deelde al in een vroeg stadium de plannen voor De Enk met belanghebbenden. Zo ook met het college en de commissieleden van de gemeenteraad van Ermelo. De projectgroep wilde namelijk in een zo’n vroeg mogelijk stadium weten of zij verder kunnen gaan met de planontwikkeling. Het plan is is namelijk op enkele cruciale onderdelen strijdig met het bestemmingsplan ‘De Kom Ermelo’. Bij onvoldoende draagkracht zou het risico bestaan dat de plannen niet uitvoerbaar zullen zijn en dat alles bij het oude blijft.

Zeer content
Alle fracties van de politieke partijen toonden zich vanavond zeer content over deze werkwijze, als ook dat zij het initiatief van de Ermelose ondernemer om De Enk te revitaliseren erg waarderen. Wel zetten alle fracties kanttekeningen bij onderdelen van het plan die strijdig zijn met het huidige bestemmingsplan.

Zorgen 
Zo wordt door het plan onder meer de parkeerdruk erg hoog in het kernwinkelgebied, zijn er zorgen over de toename van winkeloppervlakte die misschien leegstand elders in de hand werkt, en wil de gemeenteraad zo veel mogelijk dat het plan voldoet aan het woningbouwprogramma. In de motie die was ondertekend door alle partijen verwoordden de partijen hun kanttekeningen in kaders die ze het college meegeven in de verdere planvorming.

Erg enthousiast
Verantwoordelijk wethouder Laurens Klappe was blij met de eensgezindheid van de gemeenteraad die positief uitpakt voor verdere planontwikkeling van winkelgebied De Enk. “Als college zijn wij ook erg enthousiast, al heeft het wel inbreuk op het beleid dat we zelf hebben vastgesteld. Uw motie biedt ons alle mogelijkheden om met de ondernemers aan de slag te gaan.” Klappe erkende de verkeersproblematiek die toeneemt met het plan. Met de te bouwen woningen zijn er namelijk 30 extra parkeerplaatsen nodig en vervallen er 24 parkeerplaatsen aan De Bree.

Hoeft niet perse
Dat het plan leegstand van winkels elders in de hand zou werken, hoeft niet perse, zo meent Klappe. “De bestaande winkels in De Enk worden namelijk een stukje groter. Bovendien zouden winkels aan de rand van het kernwinkelgebied naar het centrum kunnen verhuizen. Op deze winkels rust namelijk een dubbele bestemming, zodat deze locaties voor bijvoorbeeld wonen zouden kunnen worden bestemd.”

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen