Gaat het nu eindelijk wat worden met winkelcentrum De Enk in Ermelo?

Vreselijk gedateerd, daar is vrijwel iedereen het over eens als het om winkelcentrum De Enk in Ermelo gaat. Maar op initiatief van Sven en Bernadette Gravendeel, eigenaren van de panden, gaat daar nu écht verandering in komen. Deze week werden de plannen gepresenteerd aan de ondernemers van De Enk, de bewoners en de gemeente Ermelo. 

Voor de metamorfose is Attika Architekten uit Amsterdam in de arm genomen die de ideeën in een presentatie toelichtten. Waarbij werd benadrukt dat de plannen niet in beton zijn gegoten, en reacties welkom zijn.

Zie de fotoreeks voor een indruk bij onderstaande beschrijving.

Unieke kans
Attika Architekten zei blij te zijn met deze unieke kans om het centrum van Ermelo mooier te maken. De vernieuwde HEMA, zo leerde de presentatie, blijft in de plannen publiekstrekker van De Enk, en dient dan ook als zodanig zichtbaar te blijven. Bovendien komt er nóg een publiekstrekker die naast de HEMA wordt gesitueerd.

Meer allure
Maar vindt Attika Architekten, vanaf de Groeneweg valt het winkelcentrum niet op. “Voor je het weet fiets of rijd je De Enk voorbij.” Dat moet opgelost worden door een nieuwe aantrekkelijke entree te realiseren, net als dat de overige entrees van het winkelcentrum een metamorfose kunnen gebruiken. Bovendien is Attika Architekten van mening dat de winkelpanden mooier gestroomlijnd kunnen worden, in plaats van huidige knikken die de looplijn verstoren. Ook nieuwe gevels moeten De Enk meer allure geven. Daarnaast is groen toevoegen het credo. De stalen trap die nu het middelpunt vormt van De Enk vindt Attika Architekten storend en niet noodzakelijk. Ook zou de brug het doorzicht blokkeren naar de HEMA en de verswinkels.

Mix van tijden
Voor de eerste schetsen van een vernieuwd winkelcentrum De Enk liet Attika Architekten zich inspireren door de mooie panden in de Stationsstraat, zoals die van boekhandel Riemer & Walinga. Of wel, Ermelose architectuur in een nieuw jasje. Maar ook meer moderne gebouwen in andere steden en/of dorpen vormden een bron van inspiratie. In die zin moet de bouwstijl van De Enk een mix van tijden worden.

Met open armen
Meer glas, maar dan op een andere wijze toegepast, meer groen tot het gebruik van ander materiaal. moet zorgen voor een uitnodigend effect. “Of ontvangt De Enk de bezoeker met open armen.”

Pauwenplein
Attika Architekten is erg te spreken over het aangrenzende Pauwenplein in het midden van de Stationsstraat met het voormalige postkantoor als middelpunt, dat tegenwoordig de allure heeft van een Grand Café. Toch vindt Attika Architekten het  Pauwenplein geen echt plein, onder meer omdat het geen pleinwanden heeft en om het grote gapende gat naar de Dokter Holtropstraat.

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden