Misschien mag straks het geluid soms toch echt keihard in centrum Ermelo

Foto: Archief Grietje-Akke de Haas

Op initiatief van BurgerBelangen Ermelo moet het college van burgemeester & wethouders het Evenementenbeleid gaan aanpassen. Aanleiding is de onvrede van de voor- en tegenstanders over de geluidsnorm van evenementen in het centrum van Ermelo, en de hoeveelheid aan evenementen. Klik HIER voor eerdere berichtgeving.

Breed draagvlak
Met een motie stelde BurgerBelangen Ermelo donderdagavond 1 november tijdens de raadsvergadering voor de evenementen te categoriseren, en per categorie de geschikte locaties te benoemen. Per categorie moet bovendien een toepasselijke geluidsnorm worden opgenomen met een onderbouwing. Daarnaast moet het aangepaste beleid kunnen rekenen op een breed draagvlak onder de bevolking en ondernemers.

Maatwerk bieden
“Oftewel”, zei Bart van der Knaap, fractievoorzitter van BurgerBelangen Ermelo, “wij willen maatwerk bieden met een doordacht evenementenbeleid.” Vooral voor de feestjes op ’t Weitje zou dit een uitkomst zijn. Van der Knaap meent dat uit landelijke ervaring minder mensen evenementen bezoeken met een geluidsnorm onder de 75 dBa. Zelfs dat sommigen artiesten met deze geluidsnorm niet eens willen optreden. Met andere feestjes, zoals tijdens de Zomeravondbraderieën zou het geluid dan wel wat zachter kunnen.

Kabaal-kanonnen
De motie werd gesteund door alle partijen, behalve SGP Ermelo die de kabaal-kanonnen het liefst de mond ziet gesnoerd. Anneke Knoppert, fractievoorzitter Progressief Ermelo, vroeg zich overigens nog af of burgemeester André Baars werk wilde maken van de overlast van huiswaarts kerende mensen na afloop van een feestje. Baars zei echter dat de overlast elk weekend de aandacht heeft van Boa’s (Buitengewoon opsporingsambtenaar) , politie en de horecaondernemers.

Niet met 2 maanden klaar
Baars zei aan de slag te gaan met de motie, maar waarschuwde wel dat de uitvoering veel tijd gaat kosten. “Verwacht niet dat het met twee maanden klaar is.” Tot die tijd is toegestane geluidsnorm voor avond-evenementen 70 en overdag is 75 decibel. Het maximum van de zogenaamde lage tonen is 88 overdag en ’s avonds 83.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden