Het wordt ’s avonds tóch een beetje stiller in centrum Ermelo

Foto: Archief Grietje-Akke de Haas

De toegestane geluidsnorm voor avond-evenementen gaat met 20 decibel naar beneden, van 90 naar 70. Overdag is 75 decibel toegestaan. Het maximum van de zogenaamde lage tonen wordt 88 overdag en ’s avonds 83. Dit is al vastgesteld sinds juli dit jaar in het geactualiseerde Evenementenbeleid. Tot nu toe heeft niemand daar iets van gemerkt omdat de daarna gehouden evenementen nog vielen onder ‘de oude regeling’. Hoe de nieuwe geluidsnorm gaat uitpakken is Feest in Ermelo niet gerust op. Net als een groep bezorgde inwoners die helemaal klaar is met de geluidsoverlast van met name de muziekfeesten in de avonden, zelfs al gaat de volumeknop omlaag en worden de doordringende bastonen aan banden gelegd.

Het Evenementenbeleid werd gisteravond, donderdag 18 oktober, besproken in de Commissie Bestuur en Middelen van de gemeenteraad.

‘We gooien weg wat er nu staat’
Marco van Dijk pleitte namens Feest in Ermelo voor een geluidsnorm van minstens 80 decibel op alle toonhoogtes en 95 op de lage tonen. “Met 70 dBa gooien we weg wat er nu staat.”

Zaak van het college
Voor de commissieleden hun zegje mochten doen werd door de voorzitter van de commissie benadrukt dat het Evenementenbeleid een uitvoeringsregeling is van het college van B & W. Zou er iets aan de inhoud veranderd moeten worden dan moest dit gebeuren door een motie in te dienen. Ondanks dat er kritische noten werden gekraakt, vragen gesteld en tips aangereikt, gebeurde dit laatste niet.

Geluidsnorm te hoog
Portefeuillehouder burgemeester André Baars lichtte onder meer toe dat het geactualiseerde Evementenbeleid al eerder is vastgesteld en ter inzage is gelegd, waarop vervolgens geen reacties zijn gekomen. Wat betreft de geluidsnorm werd geconstateerd dat deze te hoog was. De evenementen die in 2017 plaatsvonden zijn gemeten en vormden de basis voor de nieuwe geluidsnorm in het geactualiseerde Evenementenbeleid. “In Harderwijk geldt deze norm ook, dus we gaan ervan uit dat dit hier ook haalbaar is. Voor de basgeluiden bestond geen norm en is nu wel vastgelegd in het nieuwe beleid.” Ook gaf Baars aan dat het nieuwe beleid toestaat dat er 8 keer per jaar ontheffing wordt verleend voor 10 decibel extra volume. “Dat kan eventueel voor de feestjes op ’t Weitje als dat mogelijk is.”

Complimenten van de politie
Baars benadrukte overigens de goede wil van de horecaondernemers. “Wij hebben goede ervaringen met de organisatoren. Zij hebben heel veel geïnvesteerd om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Daarvoor kregen ze zelfs de complimenten van de politie.” Over de geluidsoverlast die sommige buurtbewoners ervaren van de opruimwerkzaamheden na afloop van de feesten, zegde Baars toe met de ondernemers in gesprek te gaan, of daar iets aan valt te doen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen