Het Groene Leger: “Wij willen wonen in Ermelo”

Foto: Archief Grietje-Akke de Haas

Met de ijzersterke en goed onderbouwde presentatie CPO in Vogelvlucht Ermelo vroegen jonge starters en doorstromers, verenigd in het Groene Leger, vanavond, dinsdag 10 april, in de commissie ruimte van de gemeenteraad aandacht voor de woningnood van de doelgroep.

Onder aanvoering van Erwin van den Berg legde het Groene Leger niet alleen het probleem op tafel, maar kwam meteen met een oplossing. Een staaltje van burgerinitiatief dat koren op de molen moet zijn voor het nieuw te vormen college dat participatie van inwoners toejuicht.

‘Ermelo is van ons allemaal’
Erwin stelde dat woningen in Ermelo onbetaalbaar zijn voor starters en doorstromers. Met als gevolg dat jongeren wegtrekken en Ermelo vergrijst, wat ten koste gaat van de vitaliteit van ons dorp. “Wij komen met een oplossing die recht doet aan starters en doorstromers”, zo kwalificeerde hij CPO in Vogelvlucht Ermelo. “Want Ermelo is van ons allemaal.” Een CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en is een gezamenlijk initiatief van meerdere mensen om een stuk grond te kopen en daar een aantal woningen op te bouwen.

Veluws Ontwerpburo
Erwin vertelde een jaar terug het initiatief te hebben gestart met ongeveer 40 mensen van de doelgroep. In het proces worden ze geadviseerd en bijgestaan door Erik Verhoef van het Veluws Ontwerpburo, die ook het eerste Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) in Ermelo begeleidde. Wat de nieuwbouw van 10 eengezinswoningen aan de Kozakkenkamp opleverde. Klik HIER voor eerdere berichtgeving.

Twee locaties kansrijk
Het Groene Leger onderzocht de financiële haalbaarheid en 10 potentiële zoeklocaties. Twee locaties lijken erg kansrijk: aan de Arendlaan, goed voor 7400 vierkante meter grond waar 15 woningen kunnen worden gerealiseerd vanaf 190.000 euro, en het Rodeschuurderwegje, goed voor 11.000 vierkante meter om 21, 24 of 28 woningen te realiseren vanaf 190.000 euro. Bovendien gaat het om energieneutrale woningen waarmee het Groene Leger een bijdrage levert aan een energieneutraal Ermelo in 2020.

Enthousiaste grondeigenaren
De eigenaren van de locaties spraken via een filmpje hun enthousiasme uit voor het initiatief van het Groene Leger, en hebben inmiddels een reserveringsovereenkomst getekend.

Iets in beweging zetten
Erwin benadrukt: “We spreken hier niet alleen voor eigen parochie, maar willen met ons initiatief iets in beweging zetten.” Bovendien vroeg hij alle medewerking van de commissieleden van de gemeenteraad. “Het is best wel moeilijk jongelui zo lang vast te houden voor dit initiatief, dus als het 4 á 5 jaar gaat duren”, grijnsde Erwin veelbetekenend.

2020 wonen in nieuwe huis
Het streven van het Groene Leger is om op 1 januari 2020 het nieuwe jaar in te luiden in hun nieuwe woningen. “Daarom vragen wij u ‘Steun ons’. De drive is er bij ons om het zelfstandig op te pakken.”

Vaart zetten
De commissieleden spraken waardering uit voor het initiatief van het Groene leger. De bedoeling is dat er een raadsbrede motie wordt ingediend voor de raadsvergadering van donderdag 26 april om vaart te zetten achter het plan van de jongeren. Met wellicht de opdracht aan het nieuwe college om voor de zomer te komen met een helder plan.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden