Commissie gemeenteraad worstelt met overproductie Tomassen Duck-To B.V. Ermelo

Foto: Archief

“Tomassen slacht meer dan is toegestaan volgens de huidige vergunning, waarom wordt er niet gehandhaafd?” 

Met deze vraag zette Désirée Meijsen (Ermelo-Liberaal) donderdagavond 18 januari tijdens de commissie bestuur en middelen, de toon voor de onduidelijkheden rond het bedrijf aan Fokko Kortlanglaan 116 in Ermelo dat verse bevroren pekingeend en eendendelen produceert, waar meer commissieleden van de gemeenteraad mee worstelen.

Stankoverlast en overproductie
Aanleiding was de inspraakreactie van Mevrouw C.van Eijsden-Dee die in de commissievergadering afgelopen dinsdag de stankoverlast en de overproductie van Tomassen ter discussie stelde. Klik HIER voor eerdere berichtgeving. Tijdens deze vergadering had Gerard Elbertsen, directeur van Tomassen Duck-To B.V, bevestigd dat de productie flink is gestegen door de overname van het bedrijf VSE ba uit Harderwijk.

Handhavingstraject
Burgemeester André Baars bezwoer dat er wel degelijk wordt gehandhaafd. “In oktober 2016 heeft de ODNV (Omgevingsdienst Noord-Veluwe, red.) een bezoek gebracht aan Tomassen Sindsdien is er een handhavingstraject aan de gang en moet de vergunning worden aangepast. In maart 2017 is er een hercontrole geweest en bleek de vergunning niet in orde. Die kregen wij in april 2017 opnieuw binnen, in juli 2017 hebben wij om aanvullende gegevens gevraagd.

Dwangsom
Op 14 september 2017 hebben wij een gesprek gehad met ODNV omdat we op het punt stonden een dwangsom op te leggen. Daar kleven echter risico’s aan omdat je in een situatie terechtkomt die je niet wilt. Op 25 september 2017 hebben wij in overleg met de juristen van de ODNV besloten de aanvraag buiten behandeling te stellen. Alles moest opnieuw worden aangevraagd en dat is op 3 oktober 2017 gebeurd. Op 9 oktober 2017 is de directie van Tomassen langs geweest, en hebben wij uitgelegd welke onderzoeken wij willen hebben.

Op 1 februari 2018 moet alles binnen zijn. Op één onderzoek na hebben wij trouwens alles binnen. Stel dat het op 1 februari nog niet in orde is dan gaan wij over tot het opleggen van dwangsommen. Wanneer, op het gebied van handhaven, zaken niet aan de vergunning voldoen, krijgt degene de kans dit te herstellen.”

Sceptisch
Sommige commissieleden, Hugo Weidema (VVD) en Wouter Vogelsang (BurgerBelangen Ermelo)  reageerden sceptisch op de beantwoording van de burgemeester. De laatstgenoemde concludeerde: “Dus men mag vrolijk doorgaan met produceren, terwijl de vergunningsprocedure nog loopt.”

Op papier
Er is afgesproken dat de vragen die nog leven bij de commissieleden op papier worden gezet, om beantwoord te worden door het college. In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 1 februari wordt namelijk het nieuwe Bestemmingsplan De Driehoek behandeld.  De leden van de commissie infrastructuur en ruimte willen dat het onderdeel Tomassen Duck-To B.V eruit wordt gehaald. Tomassen zou eerst zijn milieuvergunningen op orde moeten hebben en afrekenen met de stankoverlast.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden