VVD Ermelo wil Geluksbudget voor sociaal geïsoleerde mensen

Foto: Ermelo.nieuws.nl

In de raadsvergadering op 13 oktober dient VVD Ermelo een motie in voor het invoeren van het zogeheten ‘Geluksbudget’. Het gaat om een eenmalige persoonlijke financiële injectie waarmee sociaal geïsoleerde mensen geholpen worden om weer sociaal actief te worden en te blijven.

Dit bericht Désirée Meijsen, fractievoorzitter van VVD Ermelo

Het doel is om deze mensen blijvend gezonder én gelukkig te maken, vandaar de naam ‘Geluksbudget’. In navolging van meer dan 16 gemeenten in Nederland waar het ‘Geluksbudget’ reeds met succes is ingevoerd, stelt de VVD voor om in Ermelo een pilot te starten met maximaal 10 mensen die elk voor maximaal € 500,00 iets mogen doen of aanschaffen wat zij altijd al gewild hebben, iets waar ze intens blij van worden, maar waarvoor zij de energie en/of de middelen niet hadden.

Het gaat dan om mensen die vanwege psychische en/of lichamelijke oorzaak aan huis gekluisterd zijn en zo sociaal geïsoleerd zijn geraakt en vereenzamen. In deze categorie vallen: eenzame ouderen, maar ook werklozen, chronisch zieken en gehandicapten, mensen die langdurig in de bijstand zitten, ex-psychiatrisch patiënten, ex-verslaafden, e.d.. Wat de VVD wil is: deze allerzwaksten in onze samenleving met deskundige hulp en begeleiding, maar op eigen kracht uit hun isolement halen, zodat zij weer sociale contacten opbouwen, zich nuttig voelen, meer zelfrespect krijgen, minder de dokter bezoeken, minder medicijnen nodig hebben en zich zowel psychisch als fysiek gezonder voelen. De mensen zelf voelen zich weer beter en daarmee wordt ook de maatschappij als geheel weer wat beter.

In Almelo is de gemeente in 2005 met dit initiatief gestart en zijn inmiddels vele tientallen mensen dankzij dit ‘Geluksbudget’ blijvend gelukkig geworden. De een heeft een naaimachine en stof ter beschikking gekregen en naait nu kleren voor de kinderen in de buurt. Deze vrouw is weer sociaal actief en is gelukkig. De ander heeft met een verrekijker vogels kunnen spotten en een boekje uitgebracht. Maar het kan net zo goed gaan om visapparatuur. Zolang het maar iemand blijvend uit zijn/haar isolement haalt.

Uiteraard komt niet iedereen voor het ‘Geluksbudget’ in aanmerking. Er wordt via de netwerken van sociale dienst en kerken en verenigingen zorgvuldig bekeken welke ‘kandidaten’ wat betreft motivatie en ambitie het meest in aanmerking komen. De pilot dient voor één jaar, waarna bij de evaluatie besloten wordt of er verlenging plaatsvindt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen