Afvalverwerker gemeente Ermelo haalt achteraf plastic uit restafval

Henk ter Haar treft veel plastic en petflesjes aan bij zijn opruimacties.
Henk ter Haar treft veel plastic en petflesjes aan bij zijn opruimacties.
Foto: Archief Grietje-Akke de Haas

Waarom zamelt de gemeente Ermelo plastic niet apart in, net als bijvoorbeeld glas en drankkartons. Regelmatig steekt de verontwaardiging hierover weer de kop op. Deze keer naar aanleiding van het artikel Zieke Henk ter Haar ruimt zwerfafval op als dank voor hulp van de gemeente Ermelo

Henk treft veel plastic en petflesjes aan tijdens zijn opruimacties. Verschillende mensen laten aan ermelo.nieuws.nl weten dat zij het maar vreemd vinden dat plastic niet apart gehouden hoeft te worden. Sommigen twijfelen er zelfs aan of het plastic wel wordt gescheiden van het restafval.

Echt niet nodig
Marjan Kiewiet, project communicatieadviseur van de gemeente Ermelo reageert: “Het apart houden van plastic is in de gemeente Ermelo inderdaad niet nodig. We hebben gekozen voor nascheiding van restafval. Onze afvalverwerker haalt het plastic achteraf uit het restafval met behulp van infrarood licht.

Veel voordelen
We kiezen daarvoor om meerdere redenen. Het levert meer gescheiden plastic grondstoffen op dan wanneer inwoners hun gebruikte plastic apart aanbieden. Ook is er geen extra inzamelsysteem en logistiek nodig, wat weer gunstig is voor de CO2 uitstoot. Daarbij kunnen nascheidingsinstallaties ook andere herbruikbare afvalstromen scheiden (zoals blik en drankenkarton).”

Uitleg
Op de website van de gemeente Ermelo staat een filmpje waarin wordt uitgelegd hoe nascheiding werkt:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen