Inwoonster en gemeente Ermelo steggel(d)en over heg

Foto: Grietje-Akke de Haas

Mevrouw T.C. Westerink-Koornneef en de gemeente Ermelo staan lijnrecht tegenover elkaar. Inzet is het terugsnoeien van de heg aan de Dirk Staalweg 59/hoek Hamburgerweg, die te hoog was en de verkeersveiligheid belemmerde.

De dupe worden?
Bert Noorderijk die namens mevrouw het woord voert: “De gemeente doet net voorkomen of dat mevrouw niet mee wilde werken. Dat wilde ze wel, maar wel op een voor haar aanvaardbare manier. Dat de gemeente de werkzaamheden naar voren haalde, hoefde mevrouw toch niet de dupe van te worden?”

Teruggesnoeid
Zaterdag 13 januari is de heg in allerijl teruggesnoeid. Bert Noorderijk: “De dwangsom zou vanaf maandag 15 januari worden opgelegd. Dat kon zij er niet ook nog eens bij hebben.”

Al lange tijd punt van zorg
De heg aan de Dirk Staalweg 59/hoek Hamburgerweg is al een lange tijd een punt van zorg voor de verkeersveiligheid. Vooral het verkeer komend van de Dirk Staalweg heeft geen goed zicht op het verkeer dat van links komt. Een feit waar mevrouw het mee eens is en ze toonde zich bereid de heg aan te passen. Maar dat het naar haar idee zó stel op sprong moest gebeuren en de manier waarop de gemeente dit afdwong, heeft zij geen goed woord voor over. De heg stond er immers al 20 jaar.

Brief aan college 
Mevrouw T.C. Westerink-Koornneef uitte op 8 januari haar frustratie in een brief aan het college van burgemeester en wethouder en de gemeenteraad. (om privacy-redenen en de lengte is de brief ingekort). Zij vat samen:

De gemeente heeft ervoor gekozen heeft om de kruising Dirk Staalweg / Hamburgerweg ‘naar voren’ te halen en deze aan te passen in de richting van het centrum. Gevolg daarvan is dat de kruising wat zicht betreft onveiliger is geworden. Ik heb al vanaf het begin aangegeven dat ik een zo veilig mogelijke kruising ‘voor mijn deur’ wil en wat betreft een aanpassing van mijn heg daar ook zeker toe bereid ben met daarbij in acht genomen dat er een situatie (blijft) bestaan dat ik een aanvaardbare woonsituatie (over) houdt. Ik was hierover ook met de gemeente in gesprek.

Die gesprekken zijn door een medewerker van de gemeente afgebroken omdat zij de mening is toegedaan dat het nu en direct opgelost dient te worden. Dat het opgelost moet worden dat onderschrijf ik. Ik zal echter eerst (op maandag 8 januari) opgenomen worden om een ingrijpende operatie te ondergaan. Dat is ook met de medewerker van de gemeente besproken. Haar reactie daarop was dat dat vervelend voor mij was en bood aan dat de gemeente vrijdag 5 januari de heg wel weg wilde komen halen en er dan in het voorjaar wel een taxus heg(je) voor in de plaats wilde zetten. Een ‘oplossing’ die wat betreft ‘inkijk’, geluidsoverlast, enz. kant nog wal raakt.

De conclusie is dat ondanks de vele gesprekken met personen die (namens de gemeente) met mij gevoerd zijn over ‘mijn heg’ en mijn bereidheid om daaraan mee te werken rekening houdend met een voor mij (nog) enigszins aanvaardbare woonsituatie kiest de medewerker van de gemeente ervoor om in de week dat ik een ingrijpende operatie dien te ondergaan om elk gesprek af te breken en mij op de zaterdag 6 januari voor mijn operatie opnieuw een brief te sturen met daarin de dwang om in de week van mijn operatie (die ik in zijn geheel in het ziekenhuis zal verblijven) mijn heg weg te halen met daarbij de oplegging van een dwangsom van 500 euro als daaraan niet wordt voldaan. Een brief die ik vol ongeloof, verdriet, boosheid maar vooral ook schaamte om inwoner te zijn van een gemeente waarin (bij herhaling) zo schaamteloos met mij omgegaan wordt, in ontvangst is genomen. Een ronduit schandalige en verwerpelijke gang van zaken.

Reactie van de gemeente Ermelo:

In reactie op de brief van mevrouw Westerink aan de gemeente en de pers, laat de gemeente Ermelo het volgende weten:

Van januari 2017 tot de start van de werkzaamheden in november 2017, is mevrouw meerdere malen medegedeeld dat de heg te hoog was en dat hier handhavend tegen zou worden opgetreden (de hoogte van de heg is in strijd met de APV en belemmert de verkeersveiligheid). Nadat het definitieve bestemmingsplan was vastgesteld, waarvan mevrouw op de hoogte was, heeft zij geen beroep ingediend. Ook is mevrouw er persoonlijk op gewezen dat het kruispunt na de vakantie in 2017 zou worden aangepast. Toen medio september niet gehaald is zij er per brief op gewezen dat de werkzaamheden zouden gaan plaatsvinden vanaf 20 november 2017. Mevrouw heeft diverse malen verklaard dat zij aan het verlagen van de heg wilde meewerken.

Concluderend: mevrouw is al langere tijd op de hoogte van het feit dat de heg moet worden verlaagd zodra het kruispunt zou worden gerealiseerd en van die realisering is zij tijdig en bij herhaling op de hoogte gebracht.

Om mevrouw tegemoet te komen – gezien haar persoonlijke gezondheidssituatie – heeft de gemeente aangeboden de werkzaamheden voor de verlaging van de heg voor haar te realiseren; welk aanbod is geweigerd. Echter het in stand houden van een situatie, die voor vele weggebruikers gevaar oplevert, was voor ons geen optie. We zijn dan ook blij dat mevrouw dit weekend (13/14 jan) de heg zelf heeft laten terugsnoeien zoals afgesproken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen