Levensboek biedt mensen met dementie een houvast

Foto:

‘Voor mensen met dementie geven herinneringen grip op hun verwarde bestaan

Dit is de ervaring van Anneke Vegter, vrijwilliger en coördinator van het Alzheimer Café in Harderwijk. 
Op maandag, 15 december is er een bijeenkomst in het Alzheimer Café Harderwijk over de rol van het levensboek en de geheugenkoffer in het leven van mensen met dementie. De bijeenkomst vindt van 19.30 – 21.00 uur plaats in Wijkhuis Stad, Houtkamp 33 in Harderwijk. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de toegang is vrij.
Anneke Vegter vertelt over het onderwerp van deze avond. In het dagelijks leven is zij EVV (Eerst Verantwoordelijke Verzorgende) bij dagcentrum Sonnevanck in Harderwijk. “De laatste jaren is er een groeiende belangstelling voor het maken van levensboeken. Ouderen praten graag over vroeger. Voor mensen met dementie zijn herinneringen een houvast in hun verwarde bestaan.”
Gespreksstof bij bezoek
Een levensboek wordt ook wel een belevingsboek genoemd. Het kan worden gevuld met foto’s, verhaaltjes, een stamboom, liedjes en gedichten. De naaste familie kan helpen met het samenstellen van het boek omdat zij de bijzondere betekenis kennen van een foto of gedicht . Dit werkt positief naar twee kanten. Herinneringen die voorgoed verdwenen lijken, kunnen terugkomen bij het juiste steuntje in de rug. Dat geeft gespreksstof bij bezoek en kan een gezellige en ontspannen sfeer creëren. Tegelijkertijd krijgen de verzorgenden op deze manier achtergrondinformatie over de cliënt en kunnen ze erop inspelen. “Ik heb meegemaakt dat iemand die al ver in het ziekteproces zat en niet meer kon praten, lichamelijk sterk reageerde bij het zien van de foto’s. Er was duidelijk contact..”
Van babysokje tot poëziealbum
“Je kunt beginnen met het maken van een levensboek als je partner nog in het beginstadium van dementie is. Maar ook als mensen al verder in het ziekteproces zitten, kun je nog herinneringen oproepen. Dat vergt wel een andere aanpak. Onzekerheid, faalangst en achterdocht horen bij deze hersenziekte. Mensen kunnen denken ‘wat moet je van mij?’. Geef hen tijd en ruimte voor emoties. Tijdens de bijeenkomst laten we zien hoe je met een levenslijnspel in gesprek kunt gaan met je zieke partner. Het werkt met kaarten waarop bijvoorbeeld een moeder te zien is die aardappelen schilt of een vader die pijp rookt. Mensen met dementie kunnen dit associëren met hun eigen situatie. Een geheugenkoffer werkt op dezelfde manier als een levensboek. Je kunt er speciale voorwerpen in stoppen: een babysokje, een poëziealbum, het trouwboekje.”
Meer informatie is verkrijgbaar bij Anneke Vegter, 06-10847349 en [email protected].
banner-zomernest
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen