‘Tusken de jirpels en de brei’ voltooit Marjolein van Diest de roman van haar overleden moeder Julia Burgers-Drost 

Foto:

Door een bijzondere samenloop van omstandigheden ontpopt de Ermelose makelaar zich tot een echte schrijver.

Door Grietje-Akke de Haas

Wie het nog niet weet, maar Marjolein van Diest, van makelaardij Van Diest & van Diest,  is de dochter van de beroemde familie- en streekromanauteur Julia Burgers-Drost, die ook schreef onder de pseudoniemen Evelien Overbosch en Judith de Man-Hovius. Bij haar overlijden in januari 2013 had de 74-jarige vrouw een omvangrijk oeuvre van bijna 100 romans op haar naam staan. Ook een onafgemaakte roman. Ze had tien hoofdstukken geschreven. “Tegen mijn vader had ze eerder gezegd: ‘Marjolein moet het maar afmaken’, vertelt Marjolein. “De drive om het te voltooien ontbrak denk ik omdat ze niet lekker in haar vel zat vanwege haar gezondheid.” 

Postuum eerbetoon
Dat ze talent had voor schrijven wist Marjolein heel diep in haar hart wel. In die zin had haar moeder haar ook gestimuleerd om te gaan schrijven, omdat ze in Marjolein een nóg betere auteur vermoedde dan haarzelf. “Maar wie zat daar nou eigenlijk op te wachten? Het doel om iets met het talent te doen miste gewoon.” Als postuum eerbetoon aan haar moeder ‘pakte ze alsnog de handschoen op’. “Ook voelde het zó goed, het was net of op een plekje in mijn hart het puzzelstukje op zijn plaats viel.”
‘Tusken de jirpels en de brei’ schrijven
In een tijdbestek van krap een half jaar maakte Marjolein ’tusken de jirpels en de brei’ de roman af. Vrij vertaald betekent de uitdrukking ’tussen de bedrijven door’, waarmee met een vette knipoog wordt verwezen naar de jaren die Marjolein doorbracht in het Friese Nijland, van haar 19e tot en met haar 23e. De uitgeverij toonde zich lyrisch over het eindresultaat. “Ik kreeg zelfs gelijk de vraag of ik een tweede boek wil schrijven, maar dan op de ‘Marjolein-manier’.” Een platform waar ze haar talent kwijt kan, ervaart Marjolein als heel bijzonder. “Uiteindelijk is het geland. Het talent zat er altijd wel, maar het was net een stukje droge grond dat nu water heeft gekregen.” 
Boekpresentatie
De roman die Marjolein samen met haar moeder schreef met als titel ‘Niet alleen maar samen’ wordt donderdag 30 oktober om 20.00 uur gepresenteerd bij boekhandel Riemer & Walinga aan de Stationsstraat 131. Belangstellenden zijn welkom vanaf 19.30 uur. Een klein tipje van de sluier; het boek draait om een door het leven gekwetste vrouw genaamd Marloes. Ze is een alleenstaande moeder die besloten heeft het allemaal in haar eentje te rooien. Tot ze op een keerpunt in haar leven belandt. Wordt de vrouw opnieuw teleurgesteld of hervindt ze het geloof in de ware liefde? 
banner-s-en-f-42-46
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen