Gemeente Ermelo verklaart verkeerd gestalde fietsen en brommers vogelvrij

Foto:

Met een aanpassing in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) bindt de gemeente de strijd aan klakkeloos geparkeerde (brom)fietsen.Wie kent het fenomeen niet, of doet er zelf net zo hard aan mee. Even een boodschapje doen in het dorp bij verschillende winkels, met de (brom)fiets aan de hand. Bij de desbetreffende winkel wordt het rijwiel tegen de winkelgevel gezet, op de stoep geparkeerd of naast de winkel. Dit gebeurt net zo makkelijk dan dat de fiets netjes wordt gestald in of tussen de klemmen van een fietsenstalling.

Want uit een schouw van de gemeente blijkt dat een derde van de gebruikers zich hier schuldig aan maakt. Wat niet alleen geen gezicht is zo oordeelt de gemeente, maar vooral voor onveilige situaties zorgt voor blinden en slecht zienden, mensen met een beperking, minder validen tot ouders met een kinderwagen. 
Verkeerd gestalde (brom)fietsen worden verwijderd
Met een aanpassing in het APV gaat een nieuw plaatsingsverbod gelden in de winkelgebieden. Rondom het NS stations en snackbar De Halte was het al verboden om bromfietsen en fietsen buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen (klemmen) te laten staan. Dit verbod wordt nu uitgebreid naar de Stationsstraat tot en met de Verbinding. Omdat in Ermelo het  winkelcentrum momenteel verbouwd wordt , verwijdert de gemeente nu alleen de (brom)fietsen die gevaarlijk of hinderlijk gestald staan. Als de herinrichting van het winkelcentrum klaar is, worden ook (brom)fietsen die op een andere manier verkeerd gestald staan, verwijderd.
Maximale stallingsduur aanscherpen
Daarnaast wordt de maximale stallingsduur aangescherpt. In Ermelo worden namelijk veel fietsen gestald op plekken waar dat niet is toegestaan. Ook fietsen die langdurig ongebruikt zijn en in veel gevallen waarschijnlijk zijn achtergelaten, de zogenaamde weesfietsen. Deze achtergelaten fietsen zorgen ervoor dat er minder ruimte is in de fietsenrekken voor fietsen die wel regelmatig gebruikt worden. Daarom geldt in Ermelo een maximale stallingsduur van 28 dagen in de stationsomgeving, de Stationsstraat en de Verbinding. 
Kosten voor rekening eigenaar
Als het vermoeden bestaat dat een fiets niet meer gebruikt wordt, wordt de fiets door de gemeente voorzien van een oranje label, met daarop de datum van constateren. Als de fiets 28 dagen nadat deze gelabeld is, zich nog steeds op dezelfde plek bevindt, dan wordt deze door de gemeente verwijderd en opgeslagen. Gedurende 13 weken kan de eigenaar zich melden bij de gemeente. De kosten voor het verwijderen worden in rekening gebracht op het moment dat de (brom)fiets wordt opgehaald.
banner-vliek-algemeen
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen