Kijkje in de keuken van Tomassen Duck-To bij het productieproces van 22.000 eenden per dag

Foto:

Zelf opgeleid personeel verwerkt de dieren met ultramoderne machines. 

Het 50-jarige jubileum van Tomassen Duck-To aan de Fokko Kortlanglaan 116, wordt gevierd met een open dag voor belangstellenden op zaterdag 24 mei van 10.00-14.00 uur. 
Kijkje in de keuken
Het Ermelose familiebedrijf, dat uitgroeide tot een wereldspeler in de pluimveesector, laat in aanloop naar de open dag graag een kijkje in haar keuken zien. Ermelo.nieuws.nl publiceert daarom de komende weken regelmatig over Tomassen Duck-To, waarbij het boek ‘Van pionier tot wereldspeler’ de inspiratiebron is. Gert Spijker schreef het boek ter ere van het gouden jubileum.
Vandaag deel 4
Door Gert Spijker
Het productieproces van Tomassen Duck-To BV is gebaseerd op volledige integratie van externe fokkers van moederdieren, vermeerderaars en mesters. Door de combinatie met
een eigen broederij, slachterij en álle transport (incl. koeltransport), is er sprake van een gesloten keten.
Stap 1
Het fokken van vermeerderingseenden(moederdieren)
Vermeerderingseenden van de Engelse leverancier Cherry Valley komen als eendagskuikens bij ons gespecialiseerde opfokbedrijf binnen. Na een intensieve verzorging incl. inentingen groeien de diertjes in 18 tot 20 weken op tot geslachtsrijpe dieren, die bevruchte eieren kunnen produceren. Ze leven op een strobed, dat dagelijks wordt ververst.
Stap 2
De vermeerderingsfase
Deze fase is gericht op de productie van bevruchte eieren. In een goed uitgeruste stal doen geslachtsrijpe mannelijke eenden (woerden) samen met de vrouwtjes tot ong. 56 weken
lang hun belangrijke ‘werk’. Mooie, bevruchte eieren zijn het resultaat. De verhouding tussen het aantal woerden en vrouwtjes is 1:5.
Stap 3
Het broeden
De bevruchte eieren gaan naar de eigen broederij aan de Harderwijkerweg in Ermelo. Onder
strenge condities en met 24/7 controle komen in de geavanceerde broedmachines na circa 28 dagen prachtige, gezonde kuikens ter wereld.
Stap 4
Het fokken voor de slacht 
Direct na de geboorte volgt het transport van de eendagskuikens naar de gespecialiseerde opfokbedrijven. Hygiëne en dierenwelzijn staan bij de verzorging centraal. Ook hier leven de dieren op een strobed. Met 6-7 eenden per m2 beschikken ze over veel ruimte. De dieren gebruiken naar behoefte speciaal door ‘Tomassen’ ontwikkeld voer en water. Het medicijngebruik en het uitvalpercentage zijn minimaal. In 6 tot 7 weken ontwikkelen de dieren zich tot slachtrijpe vleeseenden met een levend gewicht van circa 3,2 kg.
Stap 5
Het slachten 
In speciale diervriendelijke containers volgt nu het eigen transport van de
eenden naar de slachterij aan de Fokko Kortlanglaan in Ermelo. Zelf opgeleid personeel verwerkt hier dagelijks gemiddeld 22.000(!) dieren met ultramoderne machines en
transportsystemen tot een breed scala van kwaliteitsproducten. Kwaliteit en voedselveiligheid staan centraal. De NVWA houdt permanent toezicht.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen