Leerhuis Ermelo zet drie Joodse vrouwen centraal tijdens bijeenkomst

Foto:

AFGELAST VANWEGE DE AANGESCHERPTE CORONAMAATREGELEN

Leerhuis Ermelo zet drie Joodse vrouwen centraal tijdens de bijeenkomst op maandag 29 november om 20.00 uur in de Maranathakerk, Sparrenlaan 4 te Ermelo. Inleider van deze bijeenkomst is Hans Schravesande.

Dit bericht Leerhuis Ermelo.

Toelichting
Tijdens de Duitse bezetting bleven er langs verschillende wegen contacten tussen joden en christenen in het dagelijks leven, in onderduiksituaties en zelfs binnen de kampen. Hoe namen in die situaties joden christenen waar? Hun ervaringen waren uiteraard uiteenlopend. Meestal worden die vooral negatief belicht. Recent is daar weer veel discussie over ontstaan door de schuldbelijdenis vanuit de Protestantse Kerk.

Drie vrouwelijke joodse auteurs
Op deze avond belichten we die vraag vanuit de geschriften van drie vrouwelijke joodse auteurs van romans, gedichten en dagboeken: Hanny Michaelis (1922-2007), Juliette Binger (1879-1955) en Clara Asscher-Pinkhof (1896-1984).

  • Hanny Michaelis is vooral bekend geworden als dichteres en vanwege haar tienjarig huwelijk met Gerard Reve.
  • Clara Asscher-Pinkhof is vooral bekend door haar boeken ‘De Danseres zonder benen’en ‘Sterrekinderen’, waarin veel kampervaringen verwerkt zijn
  • Juliette Binger is de minst bekende. Maar zij verdient het aan de vergetelheid ontrukt te worden, mede door haar contacten met Martin Buber en haar inzet om zijn werk samen met christenen aandacht te geven.

Over Hans Schravesande
Inleider Hans Schravesande was en is nog actief als theoloog rond vragen van jodendom, ecologie en klimaatverandering. Hij is lid van de werkgroep ‘Theologie, Kerk en duurzaamheid’ van de Raad van Kerken.

Aanmelden
U wordt van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen. Er wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd. Voor ons volledige programma en de wijze van aanmelden zie onze website: www.leerhuisermelo.nl. Vanaf heden vindt een QR-code check plaats bij binnenkomst.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden