Column: ErikPrikt… waarheid en leugens: ‘Halve waarheden van sommige Ermelose bestuurders’

Foto: erikprikt/ermelo.nieuws.nl

Column: ErikPrikt… waarheid en leugens

‘Ik lieg altijd’ is een bekend aforisme. Je voelt meteen: hier klopt iets niet, want als het waar is wat de spreker zegt, is het dus niet waar. Misschien heb je meer vertrouwen in zijn buurvrouw, die beweert ‘Ik spreek altijd de waarheid’. Zo kom je op het dilemma van de reiziger die dit illustere tweetal ontmoet bij een splitsing en de weg wil vragen: wie is wie en welke vraag stel je?*

In Ermelo weet je helaas niet wanneer de burgemeester, de wethouders of de raadsleden gebruik maken van pertinente leugens, leugentjes om bestwil, halve waarheden en ‘creatief omgaan met de feiten’. Spreken ze wel eens ´de waarheid en niets dan de waarheid´? Ze geven soms ook nog politiek wenselijke en van de omstandigheden afhankelijke antwoorden, de smeerolie van B&W en de gemeenteraad. En helaas klinkt ook de ontkenning van de waarheid, als ze alles wat ze niet bevalt nepnieuws noemen.

De filosoof Immanuel Kant stelde heel strikt dat liegen altijd verkeerd was, zelfs als je er iemands leven mee kon redden. Maar kan je het verraden van een illegale vluchteling zonder papieren of het verklikken van een misstap van je beste vriendin nog ethisch verantwoorden? De oude wijsgeer Confucius vond juist dat je altijd de omstandigheden moet meewegen, en dat je maar één ding je kunt doen om iemand in nood te helpen: proberen de omstandigheden aan te voelen. Dan kan je inschatten waar de problemen precies liggen.

Maar… als die persoon ‘in nood’ de leugenaar zelf is, dient zijn leugentje alleen zijn eigen bestwil. Politici zijn er goed in, denk aan Ivo Opstelten (bonnetje), Halbe Zijlstra (datsja Poetin), Tony Blair (Irak-oorlog), minister Bijleveld (burgerdoden bij bombardement) en natuurlijk Donald Trump (te veel om op te noemen). Ze houden vol ‘dat het goed was voor hun land’, maar ze deden het natuurlijk om zelf groter te lijken en om op het pluche te kunnen blijven zitten. Dat lijkt ook bij sommige Ermelose bestuurders het geval en dat levert veel ‘halve waarheden’ op.

Ook schrijvers en componisten balanceren regelmatig op het randje van de waarheidsbevinding als ze ‘inspiratie opdoen’ bij anderen. In het beste geval levert dat goede resultaten op, maar een beetje sneu was de zanger (Frans Bauer) die loog dat hij zijn liedje ‘Een leugentje om bestwil’ zelf geschreven had… En columnisten en bloggers? Doen die ook ‘alles wat goed is’ om hun lezers te boeien? Nee, die vertellen alleen de waarheid (lieg ik).

* Vraag aan de een: “Waar zou de ander mij naar toewijzen als ik vroeg welke kant het dorp op is?” En sla de andere weg in. Als je die vraag aan de leugenaar stelt dan geeft hij de verkeerde weg als antwoord. Als je die vraag aan de waarheidsspreker zou stellen dan geeft die ook de verkeerde weg als antwoord. Zo weet je welke weg het niet moet zijn en dus moet je de andere weg in.

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen