ErikPrikt… corona-pandemie: ‘Hoe kunnen we deze tijden van onzekerheid het beste doorkomen?’

Foto: ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… corona-pandemie.

Soms is een eerlijk Ik weet het niet het enig juiste antwoord. Het is duidelijk, het biedt geen schijnzekerheid en wekt geen verwachtingen. De vraagsteller is misschien teleurgesteld, maar dat is niet het probleem van de bevraagde. Die kan hoogstens, vanuit zijn of haar nu tekortschietende deskundigheid, terugvallen op de klassieker Hoe meer ik ervan weet, hoe meer ik weet dat ik niets weet. Dat geldt bij uitstek voor wetenschappers en beleidsmakers die steeds dieper in oneindig ingewikkelde materie duiken, zoals we nu meemaken met de corona-pandemie.

We komen dagelijks meer te weten over de eigenschappen van dat virus en ervaren elke dag de ongekende medische, sociale, economische en psychische complicaties. Maar we weten nog steeds niet wat de beste maatregelen zijn, welke route ons naar de uitgang van deze nachtmerrie kan brengen en hoe we deze tijden van onzekerheid het beste door kunnen komen.

Die constatering, dat al onze zekerheden en schijnzekerheden staan te wankelen of al zijn ingestort, is al een eye-opener die kan leiden tot bezinning en, wie weet, tot ander gedrag. Maar welk gedrag? Handen wassen en 1 ½ m afstand houden? Ja. Totale lock-down? Liever niet. In gecompliceerde, onoverzichtelijke situaties is het lastig om de juiste keuzes te maken. En de positieve of negatieve effecten worden pas later duidelijk. De praktijk is weerbarstig en de omstandigheden zijn onvoorspelbaar. Toch moet je verder, als individu, als partner, als ouder, als lid van de samenleving. Moeilijk? Ja. Onmogelijk? Nee.

Want gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Iedereen is nu met hetzelfde onderwerp bezig, iedereen heeft problemen waarvoor (nog) geen oplossingen zijn. Dat alleen al schept een band: samen leren omgaan met onzekerheid. We kunnen met elkaar overleggen en elkaar om raad vragen, om vervolgens de best ogende optie te kiezen.

*Wie nu even behoefte heeft aan een luisterend oor, een klankbord of een sparring partner mag mij appen of mailen (uiteraard zonder kosten of verplichtingen). Ik wil graag meedenken, vragen stellen, samen zoeken. En soms gewoon zeggen Ik weet het ook niet.

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen