ErikPrikt… een doel voor 2019: Doe de ‘Big 7’

Foto: ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… een doel voor 2019.

Gelukkig nieuwjaar! wensten we elkaar massaal toe. Maar wanneer ben je eigenlijk gelukkig en hoe bereik je dat? Het Ermelo’s Weekblad toont bijna wekelijks 90-plussers die een diamanten huwelijksfeest vieren, maar nog specialer zijn de ‘Blauwe zones’, gebieden waar mensen veel ouder worden dan elders op de wereld . Kunnen we iets leren van die 100-plussers in Acciaroli (Italië), op de eilanden van Okinawa (Japan) of bij de Zevendedagsadventisten in Loma Linda (Californië)?

Daar leven ze niet alleen langer, maar ook gezonder, gelukkiger en energieker. De meeste aanbevelingen om dat te bereiken zijn ons wel bekend en we proberen er allemaal wel een paar toe te passen. En dan niet zo’n hippe hype die een commerciële dieet- of sportgoeroe je voorschrijft, maar een krachtige ‘totaalpakket’ dat je hebt ‘geïnternaliseerd’, zodat je al die tips als vanzelfsprekend toepast. Welke precies? We lopen de ‘Big 7’ even na.

1. Beweeg meer. Neem de trap, niet de roltrap, neem de fiets in plaats van de auto, app je vriend niet, ga naar hem toe. Blauwe-zone-mensen bewegen veel, lichamelijke activiteit met een lage intensiteit is ingebouwd in hun dagritme. Italiaanse herders lopen hun hele leven, Okinawese dames hebben hun volkstuintjes, Adventisten maken lange wandelingen in de natuur. Ook goed: een paar keer per week ontspannen sporten.

2. Hara Hachi Bu. Eet totdat je voor 80% vol bent. In de Blauwe Zone van Okinawa zeggen alle oude mensen het voordat ze gaan eten. Matig eten helpt o.a. de bloeddruk en het cholesterol onder controle te houden.

3. Eet meer groenten. De meeste diëten in de Blauwe Zones zijn vegetarisch of ‘low meat diets’. Bonen, volle granen, tuingroenten en met name noten zijn de hoekstenen van dit voedingspatroon. Eet minstens vijf keer per week noten, en de kans op een hartaandoening daalt met 50%.

4. Schakel terug. Neem dagelijks een pauze om uit te rusten en te socializen met vrienden, houd één weekenddag vrij. Latino’s kennen de siësta, oude dames op Okinawa komen elke middag bij elkaar om te roddelen. Neem je momenten, zet je smartphonemeldingen uit, mediteer. Of maak plezier met vrienden na de werkdag.

5. Verbind je. In de Blauwe Zone van Ikaria bestaat het woord voor ‘privacy’ niet. De burgemeester noemt zijn eiland geen ‘ik-plek’, het is een ‘wij-plek.’ De constante tussen al die plekken waar mensen ‘vergeten te sterven’ is: familie, religie, gemeenschap.

6. Doe het niet alleen. Omring jezelf met anderen die ook Blauwe-Zone-ideeën volgen. Je verbonden voelen met familie of levensbeschouwelijke groepering is mooi, maar wat de Blauwe Zones zo krachtig maakt, is dat iedereen dezelfde levensstijl onderschrijft. Het is gemakkelijker en leuker om op een bepaalde manier te eten als iedereen dat doet.

En dan word je misschien wel gezond oud, maar ontbreekt nog steeds iets essentieels en vraag je je af: Waarom word ik ’s ochtends wakker? Wat ga ik doen met m’n dag, wat wil ik bereiken en… hoe wil ik later herinnerd worden? Dat brengt ons op de belangrijkste van de ‘Big 7’:

7. Streef doelen na. Als je ergens naar streeft, als je een doel hebt in je leven, hoef je niet eens gezond te zijn of oud te worden, om toch elke dag de voldoening te smaken dat je iets hebt bereikt, een stapje vooruit hebt gezet in je ontwikkeling, iets voor een ander hebt betekend. Doe het, je kan het, 2019 een gelukkig(er) jaar maken!

Concept uit het demografische werk van Gianni Pes en Michel Poulain naar regionale concentratie van honderdjarigen op Sardinië. Michel Poulain en Dan Buettner identificeerden hotspots van lange levensduur in de wereld, zoals Sardinië, Italië (vooral Ogliastra en Barbagia di Seùlo), Acciaroli, Italië, de eilanden van Okinawa, Japan, een gemeenschap van zevendedagsadventisten te Loma Linda, Californië, Nicoyaschiereiland, Costa Rica, het eiland Ikaria, Griekenland, Öland, Zuid-Småland en Noord-Oost-Skåne, Zweden. Met dank aan Eric Barker.

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen