ErikPrikt… (geen) vaste grond onder de voeten

Foto: Ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… (geen) vaste grond onder de voeten.

Stevige basis
Vaste grond onder de voeten. Dat is waar miljoenen mensen behoefte aan hebben. Letterlijk – in gebieden waar overstromingen en vloedgolven huizen en landerijen wegvagen – grond om op te lopen, om op te bouwen, om op te leven. En figuurlijk, want ieder mens heeft een stevige basis nodig voor een evenwichtig bestaan. Een thuis, een gemeenschap, werk, inkomen en voedsel.

En toch kan die zo gewenste vaste basis ook benauwend zijn. Zonder dat je het merkt verwordt je vaste ritme in een saaie sleur, waarbij je het onbehaaglijke gevoel hebt dat je vast zit in structuren van werk, relatie en maatschappij. Vaak zijn het niet alleen externe factoren die je dat gevoel geven, maar zit je vast in je eigen denkpatronen en overtuigingen, en zie je niet dat er wel degelijk ruimte is om andere wegen in te slaan.

Ongekende vrijheid
Freek de Jonge eindigde ooit een show met “Tart me niet meer met je wetten, niemand heeft mij in zijn macht, niets kan mij mijn vlucht beletten, zelfs niet de zwaartekracht,” waarop hij ten hemel steeg in het mandje van een luchtballon. Geen vaste grond meer onder de voeten, wel alle ruimte om onbekende gebieden te verkennen. En schrijfster Nicole Krauss schreef over een man die in zee zwom en voelde hoe het water hem weliswaar omsloot en onderwierp aan de kracht van de deining, maar hem ook liet loskomen van de vaste grond, waardoor zijn gedachten onverwacht een ongekende vrijheid kenden. Die ontdekking voelde als een bevrijding. Er kan dus iets nieuws ontstaan als de vaste grond onder je voeten is weggevallen!

Volgende stap
Maar hoe kom je tot nieuwe inzichten als je geen theatermaker bent die zo’n bevrijding kan verbeelden, noch in de gelegenheid om je te laten wiegen in de branding? Jezelf deze vraag stellen is al een begin: je bent je ervan bewust dat het anders kan, misschien wel anders moet, wil je nog iets moois maken van de rest van je leven. De volgende stap is een plaats, een tijd en een manier te vinden om ruimte te geven aan je gedachten over de toekomst. Ongeremd – zonder eerst alle praktische bezwaren op te sommen – even loskomen van de aarde en dagdromen over je diepste verlangens om die, al is het maar gedeeltelijk, te verwezenlijken.

Kleine aanpassingen
En misschien ontdek je dan, net als Freek in die show, dat je het niet zo ver hoeft te zoeken: natuurlijk ligt het heel dicht bij. Het roer hoeft niet altijd helemaal om, soms zijn een paar kleine aanpassingen genoeg om je baan, je relatie of je woonplek ‘op te poetsen’ zonder dat de vaste grond onder je wegspoelt. En alleen al het proberen is de moeite waard.

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen