ErikPrikt… boosheid! Hoe reageer jij eigenlijk?

Foto: Ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt…boosheid!

Zwarte Piet is weer het land uit, maar ‘de Boze Witte Man’ waart nog steeds rond. Hij zou veel te lang zijn genegeerd door de politieke elite, door de media en door de opiniepeilers. Die hadden daardoor niet voorzien dat het handelsverdrag met Oekraïne een probleem zou blijken, de Britten ‘hun land terug’ wilden en Donald Trump de verkiezingen zou winnen. En als we de voorspellingen mogen geloven, staat ons nog meer te wachten.

Hoe reageer jij eigenlijk als de dingen niet zijn zoals jij graag wilt dat ze zijn? Word je boos? Boosheid heeft maar heel weinig te maken met de persoon of de groep op wie je boos bent, maar alles met jouw idee van hoe de wereld zou moeten zijn. En met het feit dat de werkelijkheid niet overeenkomt met jouw verwachtingen. Daarmee maak je het jezelf wel erg moeilijk, want niet alles in het leven gaat precies zoals jij wilt. En meestal is het verspilde energie als je je daar druk om maakt. Gun jezelf de ruimte om te accepteren wat er is en probeer om optimaal te functioneren onder de – per definitie niet-perfecte – omstandigheden.

De stoïcijnen in het oude Griekenland hielden van rust en vonden boosheid een verspilling van tijd. Maar wat moet je dan doen als je bloed kookt? Ontspan, dwing jezelf tot een glimlach, zeiden ze. Ga niet schreeuwen maar juist zachter praten. Ga niet stampvoeten, maar loop rustig. Als je rust brengt in je handelen, wordt je geest ook rustig. Mooi hoor, maar is dat altijd het beste?

Nee, boosheid kan ook een positieve lading hebben: het is een natuurlijke reflex om onrecht te bestrijden of iemand die in de knel zit te helpen. Dan draagt boosheid – en de daaruit voortkomende daadkracht – zelfs bij aan zingeving. Dan is het de motor van je maatschappelijke betrokkenheid. En opkomende woede kan ook betekenen dat je je grenzen hebt bereikt, dat het de hoogste tijd is om niet langer alles weerloos over je heen te laten gaan, maar je assertief op te stellen. Als je er maar voor waakt dat je daarbij niet doorschiet in agressief gedrag, en in blinde woede actie onderneemt die meer kwaad doet dan goed. Zoals die ‘Boze Witte Man’.

Ja, als alle zwarte en witte mannen en vrouwen elkaar een glimlach gunnen en elkaars boosheid op waarde schatten, dan…

* Trefwoorden in ‘Sterker staan’: assertiviteit, boosheid, energie, rust, verwachtingen.

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen