ErikPrikt…woe wei en water: “Hoe verander je mee?”

Foto: Ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt…woe wei en water

“Als de dijken breken…” is ineens alles anders, zoals die spannende tv-serie ons laat zien. En ook zonder een verwoestende orkaan verandert alles, want niets duurt eeuwig. De vraag is dan ook niet: Hoe hou je het tegen, maar Hoe verander je mee. Ik haal mijn inspiratie vandaag uit woe wei en het water.

Woe wei (“doen door niet te doen”) wordt in het Taoïsme* vaak geassocieerd met water en de manier waarop water zich gedraagt. Water vloeit en heeft geen vaste vorm, het stroomt overal en kan de kleinste ruimtes vullen. En toch heeft het de kracht om graniet te vergruizen. Soms lijkt het of water niets doet en toch doet het iets. Dan gaat het er om je daar niet tegen te verzetten, maar mee te bewegen.

Want je kan wel willen vechten, vluchten of stil blijven zitten, maar je komt er geen stap verder mee. Je zou wel een beetje kunnen meebewegen, subtiel je eigen invloed laten gelden, optimaal resultaat halen met minimale middelen. Het uiteindelijke doel van woe wei is het streven naar een evenwichtige situatie en zodoende, zacht en onmerkbaar, in harmonie te komen met jezelf en je omgeving.

Dat is voor de meesten van ons even omschakelen. We zijn gewend het water te temmen, in te dammen, tegen te houden, kortom: onze wil op te leggen. Dat kost veel energie en dat hebben we kennelijk over voor onze veiligheid achter de dijken. Maar als het ‘water’ bestaat uit mensen, uit groepen, uit volken, dan levert deze handelwijze weerstand, strijd en dus schade op.

Met meebewegen kom je dichter bij je doelen, mits je niet denkt Ik beweeg nu even mee, dan krijg ik uiteindelijk toch mijn zin. Dat levert dat onherroepelijk frustratie op, want zo werkt het niet. Gewoon beginnen, de ruimte benutten die er is, en kijken waar je komt.

* Het taoïsme is niet een filosofie van niets doen of van luieren, maar van deelnemen aan het leven, genieten, gelukkig zijn. Het gaat om geconcentreerd voortgaan op de goede weg (Tao).
** Trefwoorden in ‘Sterker staan’: accepteren, grenzen, perfectionisme, verwachtingen.

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen