ErikPrikt… de Top-12 huiselijke ergenissen

Foto: Ermelo.nieuws.nl

ErikPrikt… symbolische waarde

Het belang van de Top-12 huiselijke ergernissen…*

“Maak je niet zo druk over zulke kleinigheden,” zegt je partner. Kleinigheden? denk je dan, ik vind dit heel belangrijk! Maar je zegt het niet hardop en dus verandert er niets. Wat is hier aan de hand?

Goed beschouwd zijn het vaak kleine dingen waar we ons druk over maken. De vuilcontainer vergeten aan de straat te zetten, vieze sokken laten slingeren. Maar het gaat om ‘de laag eronder’, de symbolische waarde van die handeling. Als de ander niet eens een beetje moeite voor je doet, voel jij je niet gerespecteerd. Tenminste, zo voel jij het, en daarom is voor jou de symbolische waarde van deze afvalbak niets minder dan liefde en respect.

Wéér vergeten
Maar zijn jullie je dat bewust? Waarschijnlijk niet. De een moppert elke week omdat de ander de vuilbak wéér is vergeten, die gromt iets van doe niet zo moeilijk en met nog een paar van die dingetjes bouw je samen een hoop ergernis op. Want ook de ander heeft van die – ook niet uitgesproken – ‘kleinigheden’ die staan voor iets heel anders, iets veel diepers.

Mopperen werkt averechts
Hoe doorbreek je deze negatieve spiraal? Het liefst wil je het gedrag van de ander veranderen, maar mopperen werkt averechts. Heb je eigenlijk wel eens gezegd wat het voor jou betekent als de ander moeite voor je doet? Heb je er ooit je waardering voor uitgesproken als die bak een keer wel netjes buiten stond, de schuur was opgeruimd, de sokken in de mand? Vast niet. Dan is je partner zich ook niet bewust van de symbolische waarde die je eraan hebt verbonden.

Cruijff
En weer blijkt het simpelste, Cruijff zei het al, meteen het moeilijkste. Zeg wat je voelt, benoem het ‘probleem’, zonder boosheid, zonder verwijten. Wat houdt je tegen? Is het misschien je eigen ‘kleinheid’, je angst dat je inderdaad over futiliteiten klaagt, of zelfs het gevoel dat je het niet waard bent om moeite voor te doen? Dat zijn negatieve kwalificaties die je helemaal zelf bedenkt.

Reuzenstappen
Dus deel je gevoel en geef de ander de ruimte om te zeggen “Het spijt me, ik had geen idee hoe belangrijk dit voor jou was, ik zal proberen eraan te denken. Als jij je partner dan vraagt zich óók te uiten, dan ben je twee reuzenstappen verder op weg naar harmonie.

** Top-12 huiselijke ergernissen (diverse bronnen)
1. Vuilniszak niet vervangen/ bak niet buiten zetten
2. Apparaten niet uitschakelen na gebruik
3. Kleding rond laten slingeren
4. Schuur/garage vol met rommel, gereedschap, fietsen laten
5. Vieze spullen op aanrecht laten staan en niet even in de vaatwasser doen
6. Lege verpakkingen van voedsel weer in koelkast leggen
7. Wc-papier opmaken en de rol niet vervangen
8. Met vieze was komen op het moment dat de wasmachine nét is aangezet
9. Kruimels op het aanrecht achterlaten
10. Gebruikte handdoeken op de badkamervloer achterlaten
11. Deuren open laten staan.
12. ….. (jouw hoogst persoonlijke ergernis)

Erik Slagt

Ermeloër Erik Slagt coacht mensen die ‘een beetje vastlopen’ in hun persoonlijke ontwikkeling. Motto: er is altijd meer ruimte dan je denkt.

Zie ook: www.espacio-coaching.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen