Column: Ed Bok(t) over de pan op de bar en de hond in de pot

Foto:

Column: Ed Bok(t) over de pan op de bar en de hond in de pot.

Meisjes met rode haren
Tja lieve lezers, het is lang geleden maar gezien het feit dat de ‘pan’ uit jullie keuken in het nieuws is wil ik het verhaal van mijn pan jullie niet onthouden. Het was op een vrijdag, begin van de avond in het Ermelo’s Eethuis wat toen zo rond 1972 een populair horecabedrijf was. Het pittoreske Ermelo, vooral bekend door de vele campings gevuld met ‘vakantiegangsters’ uit de grote stad, van wildspeurtochten en ansichtkaarten met een blik op de Stationsstraat, de muziektent, wat herten, wilde zwijnen en het mooie buitenzwembad ‘Bosbad’. In die tijd kregen werknemers hun salaris nog in loonzakjes betaald en werd menig zakje in het Eethuis al aangesproken om de op de pof gedronken consumpties te betalen. Niet iedere arbeider uit Ermelo ging, na een week hard werken vrijdagmiddag naar de kroeg of het café. Het was een ‘select gezelschap’ van vaste klanten die zo de werkweek afsloot alvorens naar ‘moeders’ te gaan. Soms wat te laat en soms wat te vrolijk. Uit de jukebox klonk ‘Meisjes met rode haren’ toen plots de deur openzwaaide en een vrouw woest de zaak in kwam. Ze liep pardoes naar haar echtgenoot en zette met een klap een pan op de bar met daarin nog nagarende piepers. ‘Zo, als je niet tuus komt dan vreet je hier ook maar je eerdappels op’ bitste ze haar man toe!

Pan gebakken lucht graag
Iedereen schrok en zelfs Arne Jansen uit de jukebox haperde er wat van. En aan dat moment met de pan moest Ed Bok(t), die het van achter de bar meemaakte dus denken. En die pan wordt vanaf zaterdag 1 juli misschien weer het middelpunt van de belangstelling aangezien onze overheid in hun ziekelijke drang en dwangneurose consumenten aanmoedigt de pan in te zetten i.p.v. gebruik te maken van de traditionele plastic verpakking! Zie je het voor je, in een drukke snackbar met de nodige bestellingen tegelijk, en dan klanten die hun pan op de toonbank knallen. Los van het feit dat de voedselveiligheid door o.a. smerige pannen in het gevaar kan komen, waar de verstrekker feitelijk verantwoordelijk voor is, is het natuurlijk een belachelijke promotie. De campagne van de overheid richt zich overigens op elk soort winkel waar voedsel, in wat voor vorm dan ook verkocht wordt. Prima alternatieven zijn plasticvrije verpakkingen wat een goed idee is, iets dat ondernemers ook zullen omarmen want ook een herbruikbare verpakking stuit op hygiënische bezwaren. Deze campagne is ook weer het zoveelste bewijs van een ondoordachte overheidsmaatregel die nul winst voor het milieu zal betekenen en neerkomt op een prijsstijging voor de klant bij een traditionele verpakking!

Vuilnisbakken hondje met de naam Maarten
En als je dan denk dat je alle onzin van de afgelopen week gehad hebt, komt staatssecretaris van gezondheid Maarten van Ooijen met een voorstel wat past bij iemand die volledig van de werkelijkheid is losgeslagen. Zijn Christelijke ‘voorganger’ Paul Blokhuis bakte ze ook al bruin maar de plannen van Maarten, waar hij o.a. bij de coalitie en Kamerleden steun voor zoekt zijn nog een graadje erger. Zijn betuttellijst houdt bijvoorbeeld in dat er tussen 22:00 uur en 7:00 uur geen drank meer mag worden verkocht. Drankflessen moeten worden voorzien van etiketten met gezondheidswaarschuwingen. Online drank verkopen wordt verboden net als verkoop van speciaal bier en wijn met een percentage boven de 6 procent in de supermarkt. De accijns op drank wil deze malloot verhogen met 50 procent. En of het hier allemaal nog niet genoeg op China gaat lijken, wil hij ook sportkantines droogleggen wat voor alle clubs de financiële doodsteek zal betekenen in hun voortbestaan. Een sportclub is niet alleen heel erg belangrijk om jongeren- maar zeker ook ouderen te laten sporten maar ook het samenzijn tijdens de in voetbalclubs spreekwoordelijke derde helft heeft zeker ook een sociale functie. De overheid, onder aanvoering van de ChristenUnie laat hier weer zien dat het doorslaat met hun drang en dwang richting burgers. Ed Bok(t) hoopt dan ook, net als uiteraard alle clubs in Nederland dat onze Maarten van Ooijen daar de spreekwoordelijke ‘hond in de pot vindt!’.”

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen