Column: EdBokt schrikt wakker van een duur weekje ijs en sneeuw voor de boeg

Foto: edbokt/ermelo.nieuws.nl

Column: EdBokt wordt wakker met een duur weekje ijs en sneeuw voor de boeg.

Gemeentehuis als parkeergarage
Wat kan een mens toch raar dromen beste lezers. Ik weet niet of het kwam door de Rioja in combinatie met nog twee of drie glazen, maar ik droomde zo raar en er flitste werkelijk van alles langs. Beelden uit het verleden en in de toekomst vooral. Zo was Ed Bok(t) op 31 februari 2023 aan de beurt voor zijn eerste Covid-vaccinatie. Tsja, ik twijfelde blijkbaar nog of de datum klopte, maar ging onderweg. Ik moest, ook zo raar, met de trein van Ermelo helemaal naar Groningen. Toen ik daar aankwam zat Jaap van Dissel er aan een tafeltje met een verpleegster die erg leek op Eva Jinek. Je bent te laat riepen ze in koor, alles is op,en dus ging ik ongevaccineerd huiswaarts. Ik zag vanuit de trein, waar je eerder over vooral weilanden rond boerderijen uitkeek nu ‘windmolens’ staan en grasland vol met ‘zonnepanelen’. Of ik in mijn droom boe geroepen heb weet ik niet, maar wel dat ik geen koeien of schapen meer heb gezien! Zag mijzelf in mijn droom ook nog als de nieuwe burgemeester van Ermelo! Ik had de Raadsleden en Wethouders ontslagen, van het gemeentehuis een parkeergarage gemaakt, en wethouder Laurens Klappe tot kaartjesverkoper en badmeester van het net geopende zwembad gepromoveerd.

Sigrid tussen de koeien
Normaal gesproken worden je gedachtes nog wel eens geordend in een droom, of schrik je wakker, maar het ging maar door. Twan Huys was nieuwslezer en ik hoorde hem vertellen dat Minister-president Mark Rutte, met nog meer aangeklaagde politici, schuldig werden bevonden voor hun rol in de toeslagenaffaire waardoor het Kabinet Rutte IV, toch weer gekozen na de val van Rutte III, moest aftreden. Hij ‘insinueerde’ vilein, zoals Twan dat kan, dat dit de weg vrij zou maken voor Ed Bok(t) als nieuwe leider en of het land daar zoveel beter van zou worden. Zou hij zijn burgervaderschap van zijn Ermelo opgeven voor een positie in het ‘Torentje’ was de vraag. Sorry, Ik deed het lieve lezers en ging meteen naar Den Haag om orde op zaken te stellen. Ik had er een pittig debat met D’66 minister ‘economische zaken en klimaat’ Sigrid al-Qaq-Kaag, die dacht de eerste vrouwelijke MP van Nederland te worden. Sigrid die ‘volks’ opgegroeide in een ‘huurwoning’, met als kostbaarste bezit de vleugel van haar vader. Nou, die Sigrid was bezig om ‘onze veestapel’ te halveren en om onze boeren, waar we juist trots en ook zuinig op zouden moeten zijn voor goed de nek om te draaien. Daar zou Ed Bok(t) dus wel even een stokje voor gaan steken.

Duur weekje ijs en sneeuw
Ik zou net door Jaïr Ferwerda van Jinek geïnterviewd worden, toen ik wakker schrok. Ik vroeg aan mijn partner of ik in mijn slaap soms hard boe had geroepen, maar die keek mij slechts meewarig aan. Goedemorgen Minister-President, zei ze, lekker geslapen?. Tsja beste lezers dan weten jullie het wel. Ik keek naar buiten en schrok van het zicht. De sneeuw tot een meter hoog tegen de ramen en het water voor de deur was stijf bevroren. Ik was wakker maar het leek wel of ik in de ijstijd wakker was geworden. Een gure koude wind, temperaturen die op de dag en zeker ’s nachts de komende week dik onder nul graden blijven. Ik moest meteen aan D’66 populist ‘Robot Jetten’ denken die alle kolencentrales snel wilde sluiten, er zo trots op was de Hemwegcentrale in Amsterdam vijf jaar eerder dan gepland gesloten te hebben, en zich nog trots liet fotograferen als held van het klimaat bij de centrale. Het kostte de belastingbetaler slechts 52 miljoen, dus waar hebben we het over. En dan volgt er nog een claim van 1.4 miljard euro van het Duitse RWE uit de Groningse Eemhaven die dus ook versneld moet stoppen. Ik dacht, naar buiten kijkende, wel leuk een weekje ijstijd, maar wel een heel duur weekje!

Ed Bok(t)
Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Graag tot na de lockdown!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden