EdBokt over Sylvana Simons, de bekende Zwarte Pieten activiste

Foto: Ermelo.nieuws.nl

Ed Bok(t) over de vloek van een zwarte Schotse zigeunervrouw en Sylvana…

Chicken skin
Wie geen voetballiefhebber is die zal het niet weten en dus al helemaal niet gezien hebben. Maar Hibernian, de Schotse club uit Edinburgh en uitkomend in de Championship heeft de FA Cup van Schotland gewonnen. De finale tegen de Rangers uit Glasgow, ook uitkomend in de Championship, wat wij in Nederland de Jupiler Leaque noemen, werd gespeeld in het fameuze Hampden Park. De ‘Hibs’ zoals Hibernian ook wordt genoemd wonnen in een enerverend duel van de Rangers door in de slotfase een achterstand van 1-2 om te buigen in een 3-2 overwinning. Zoals altijd in Schotland was de sfeer fantastisch en het gezang na afloop van spelers en fans zorgde bij mij voor de nodige Goosebumps zoals men daar kippenvel noemt of, zoals van Gaal zou zeggen, ‘Chicken Skin’.

Vloek van een zigeunervrouw
Met de winst van Hibernian is ook een vloek opgeheven. De club, opgericht in 1875, had voor het laatst in 1902 de beker gewonnen maar verloor deze in de tien volgende keren. Het verhaal luidde dat binnen de selectie van de club, in het jaar 1902 na de bekerwinst er gelachen was over de dood van een zwarte zigeunervrouw. De familie van de vrouw had daarom een vloek uitgesproken over de club om nooit meer de bekerfinale te winnen. Nadat de laatst nog levende speler van de 1902 selectie was overleden, werd de elfde keer dat Hibernian de bekerfinale speelde weer gewonnen en is de vloek opgeheven. Waarom vertel je dit aan ons, hoor ik jullie denken. Wel lieve lezers ik zal het vertellen.

Sylvana Simons uitzwaaidag
Onlangs zag ik op TV een heftige discussie tussen Matthijs van Nieuwkerk en Sylvana Simons, de bekende Zwarte Pieten activiste. Sylvana, een talentvolle duizendpoot, die in haar VJ werk voor TMF ongetwijfeld menige clip van zwarte Amerikaanse rappers, die behangen met goud en omringd door veel nagenoeg blote vrouwen, die zij steevast als bitch bezongen heeft aangekondigd, treedt toe tot de nieuwe politieke beweging Denk. De partij wordt momenteel nog geleid door een onderdaan van de Marokkaanse Koning en twee aanhangers van de Turkse president. Ik ben overigens benieuwd of zij de Sylvana van haar TMF tijd wel zouden waarderen. Maar zij hebben er met de goed gebekte Sylvana wel een stemmentrekker bij en gaan op voor vijf zetels, maar dat terzijde. Toen de ‘tafeldame’ van DWDD door Matthijs werd gevraagd of zij dacht klaar te zijn voor het politieke leven was de zeer geërgerde reactie van Silvana Simons tenenkrommend; ‘Jij denkt dat ik dat niet kan’ en typerend voor de vrouw die Sylvana sinds haar strijd tegen o.a. zwarte Piet is geworden. Matthijs verzuimde haar te corrigeren maar de toon en wat ze daarna zei over de Turkse Ebru Umar deed de berichtgeving op Twitter en Facebook werkelijk exploderen.

Stoppen met het Sinterklaasfeest
Op een overigens schandalige wijze werd zij bejegend waarbij er sprake was van ernstige racistische uitlatingen. Dat het OM, mede door de hype die de politiek correcte publieke omroepen van deze Social Media rel hebben gemaakt, gaat onderzoeken of de Twitter en Facebook uitlatingen strafrechtelijk vervolgd kunnen worden leidt er in ieder geval toe dat we nog vóór de zomer al weer midden in een zwarte pieten discussie zitten. Enkele bekende zwarte pieten hebben hun spreekwoordelijke zak al aan de wilgen gehangen en stoppen er mee. Tja, ik zeg laten we maar stoppen met dat traditionele en oer-Hollandse Sinterklaas gedoe al zou ik het wel jammer vinden.

Sylvana opvolger van Mark
Ik ben overigens wel bang dat Sylvana Simons, net als de Schotse zigeunerfamilie zo boos is geworden dat zij uit nijd een soort van ‘Winti’ Surinaamse vloek heeft uitgesproken en dat wij als Nederlanders dus niets meer winnen. Waarom ik dat denk? Tja, beste lezers, direct na de rel; Steven Kruijswijk valt en loopt zege Giro mis, het Nederlands elftal wint weer niet, Dafne Schippers wordt tweede en onze Max Verstappen crasht tijdens de training, tijdens de kwalificatie en, rijdend in de punten crasht hij ook in de race! Hoe we deze vloek kunnen opheffen? Denk dat een Sylvana uitzwaaidag ons zeker niet helpt. Misschien dan toch maar de eerste vrouwelijke minister- president?

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

40EN Haarstudio1

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden