EdBokt over het salaris dat ons allemaal past

Foto: Ermelo.nieuws.nl

Ed Bok(t) over Poesie Mauw, de pet èn het salaris dat ons allemaal wel past…

Zorg dat je erbij komt
Tom Manders, beter bekend als Dorus zong ooit een liedje over de marine. Dorus? Jullie kennen Dorus toch wel, de man met hits als er zaten twee motten in mijn ouwe jas en van het legendarische optreden met de toen tweejarige Corrina Konijnenburg die in 1967 bij ‘Dorus op schoot’ op hilarische wijze het liedje Poessie Mauw, van een geheel eigen versie voorzag. Een andere hit van Dorus was het liedje Zorg dat je er bij komt ….  Google maar even beste lezers, dan zullen jullie wel zeggen, o ja Ed Bok(t) dat liedje kennen we wel, maar dat wordt toch in voetbalstadions ten gehore gebracht! Klopt, maar dan is het woord Marine vervangen door Politie;

‘Zorg dat je er bij komt bij de Politie!, bij de Politie!, zorg dat je er bij komt bij de Politie! moet je zijn. Het is gezond … voor je lijf en je leden, bij de Politie is er niemand ontevreden, zorg dat je er bij komt bij de Politie moet je zijn’

Althans zo zou het moeten zijn maar de tekst die voetbalsupporters zingen is wel iets anders, hoe? Dat laat ik maar aan jullie eigen interpretatie over maar ‘fatsoenlijk’ is het niet. En toch moest ik daar aan denken deze week toen de Politie weer eens in het nieuws was.

Respect en aanzien, ‘das war einmal’ 
Of in de tijd van Dorus een politieagent nu zo goed betaald werd, dat weet ik niet. Maar het was wel een baan waar met respect tegenaan werd gekeken, althans dat herinner ik mij als kind. Zelfs tot ver in mijn ‘pubertijd’ had ik wel ontzag voor een agent en zeker als je door een agent werd aangesproken, maakte dat indruk. Oké, ik moet wel zeggen dat je in die tijd niet werd geconfronteerd met agenten die de hele dag in een ‘onopvallende’ auto hingen bij een flitskast of je met een lasergun ‘sneaky’ achter een boom stonden op te wachten, want dan zou het beeld wat minder ‘romantisch’ zijn. Er is wat dat betreft, na talloze reorganisaties en vooral bezuinigingen erg veel veranderd bij de ‘Politie’. Vooral de laatste reorganisatie, die nog niet eens is voltooid, langer duurt en veel meer kost. Tja en waar hebben we dat eerder gehoord, hakt er behoorlijk in bij oom agent.

Blauw, geld en auto’s tekort
De problemen bij de Politie-organisatie worden, als er vanuit de maatschappij of uit de politiek een thema is dat om actie vraagt, telkens weer pijnlijk zichtbaar. Men heeft, of onvoldoende mankracht, of geen geld of het gaat ten koste gaat van regulier politiewerk. En daar heeft de Burger dan weer last van. Door de reorganisatie verdwijnen, blijkt nu, vooral op het platteland arbeidsplaatsen en zijn er te weinig auto’s, waardoor Burgemeesters de noodklok luiden. Tja, beste lezers het is dan ook geen wonder dat de criminaliteit, in al zijn vormen en de mensen die daarin actief zijn, in geld en materiaal bijna altijd een paar stappen voorlopen op de bestrijders ervan.

Stenen en vuurwerk, dat dan weer wel
Ruim een jaar werd er gestreden voor een betere CAO bij de Politie. Meer dan terecht overigens als 70% van het personeel dat elke vier weken twee weekenden werkt en vijf nachtdiensten draait, inclusief toeslagen een modaal inkomen verdient, geen vetpot dus. Tja, en dan is er een grote kans dat je bij de uitvoering van je werk ook nog beschimpt en bespuugd wordt, stenen, flessen, hekken, vuurwerk en grove beledigingen naar je hoofd geslingerd krijgt wat, om maar bij Dorus te blijven, niet goed voor je lijf en je leden is!

Zorg dat je bij de top komt
Hoe triest is het dan als je in de krant leest dat twintig politiefunctionarissen een hoger salaris geïncasseerd hebben dan een minister. Topverdiener is Bernard Welten, die als adviseur van de korpsleiding bijna 260.000 euro opstreek. Minister Ivo Opstelten maakte ons eind 2012 nog wijs dat de Politietop wel gehoor zou geven aan zijn moreel appèl, niet dus. Ook Minister Ronald Plasterk gaf daarna aan dat hij er aan werkte om top- salarissen onder de zogenaamde ‘Balkenende’ norm te laten vallen. Steeds echter hoor je dat men zich beroept op reeds gemaakte afspraken.

Gemaakte afspraken gelden niet 
Volgens mij hadden veel Nederlanders een afspraak op papier staan over hun pensioen- leeftijd en uitkering. Met één pennenstreek is dat door de Politiek verandert, langer werken en steeds minder Pensioen. Het kan dus wel.

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

40EN Haarstudio1

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen