EdBokt over een politieke carrière in de Tweede Kamer

Foto: Ermelo.nieuws.nl

Ed Bok(t) over zijn politieke carrière in de Tweede kamer en gaat er vol voor…

De Vikoskloof is er niets bij
We kennen allemaal de Grand Canyon, een kloof in de Amerikaanse staat Arizona. Als je vraagt naar de naam van een kloof/canyon zal deze vermoedelijk als eerste in je opkomen. De naam Vikoskloof zegt jullie waarschijnlijk niets maar dat is toevallig wel de grootste, althans volgens het Guinness Book of Records. Deze enorme kloof, in het Pindosgebergte in Griekenland is ongeveer 20 kilometer lang, de diepte varieert van 450 tot 1.600 meter en de wijdte van 400 tot slechts enkele meters in het smalste gedeelte. Tja beste lezers, groot wel hè, maar het is nog niets in vergelijking tot de enorme kloof die inmiddels tussen de Politiek in de Tweede Kamer en, zeg maar de gemiddelde Nederlandse burger, is ontstaan.

Motie van wantrouwen? Let’s shake hands!
Vreemd is dat niet gezien de soap die er zich, vooral de laatste jaren in en rond de Tweede Kamer afspeelt. Vele, vele miljarden worden er verkwanseld, niets werkt er of lukt. Het is liegen, bedriegen en beloftes doen die ook net zo snel weer worden gebroken. Men zegt er vooral wat ze moeten doen in de wetenschap dat het niet ‘waargemaakt’ kan worden. Het is ‘achterkamertjes’ politiek en het zijn spelletjes ten faveure van het eigen dan wel partijbelang waarbij wij, de Burgers compleet genegeerd en uitgekleed worden. Tja, en als er eens een Minister ter verantwoording wordt geroepen, lult deze zich er wel uit en/of dekt men elkaar. En heb je de motie van wantrouwen overleefd komen ze je ook nog een (judas) hand geven!

Ed Bok(t) moet jij niet naar Den Haag?
Als ik weer eens zit te bekken voor de TV zegt mijn wederhelft steevast, Politiek, dat is wel wat voor jou, meld je aan dan kun je er zelf iets aan doen, in plaats van zitten mopperen! Nu weet ik niet of ik dat als een compliment moet opvatten. Oké ik kan goed ouwehoeren dat weet ik wel, maar principes die heb ik en daar houd ik mij altijd aan of ehhh in principe of ehhh ……… zou ze mij echt goed kennen! Nou ja, voor ik het überhaupt in overweging neem heb ik eerst maar eens gekeken of het eigenlijk wel wat ‘schokt, dat Kamerlid zijn.

Krokus, Zomer, Herfst en Kerstvakantie
Een gewoon Kamerlid beurt 7.705,12 bruto per maand, heeft 8% vakantietoeslag en een 8.3% eindejaarsregeling. Een Kamerlid heeft maar liefst 18 weken vakantie of, zoals zij dat noemen reces, waar de Tweede Kamer niet vergadert. Tijdens de recessen kunnen, ik zeg nadrukkelijk kunnen Kamerleden de volgende vergaderperiodes voorbereiden en ook allerlei stukken en dossiers bestuderen. Ook kunnen, ik zeg nadrukkelijk kunnen zij in die perioden op werkbezoek het land in/uit gaan. Ik zei dus kunnen, want te zien aan al die lege stoelen, buiten de Algemene Beschouwingen om, doen zij dit al wanneer er geen reces/vakantie is!

Ontslag als Kamerlid wordt beloond!
Verder mag een Kamerlid 14% bijverdienen, krijgt een OV jaarkaart 1e klas reizen of 19ct per kilometer. Daarnaast een vergoeding van € 4.900 p/jr buiten woon-werk verkeer en een beroepsonkostenvergoeding van € 2.652 p/jr. Vind je het binnen 3 maanden niet leuk meer en neem je ontslag of krijg je ontslag om wat voor redenen dan ook, dan krijg je 6 maanden wachtgeld. Overkomt dit je na drie maanden, dan heb je recht op 3 jaar en 2 maanden aan wachtgeld. Het eerste jaar 80% en daarna 70% van je totale salaris, geen slechte regeling dus!

Baantje vrij bij mannetje Pechtold
Bij D’66 is binnen een jaar voor de derde keer een Kamerlid opgestapt. Na Gerard Schouw ging Magda Berndsen, die het na 5 jaar voor gezien hield, temeer daar zij de reisafstand te ver vond. Jullie kennen haar vast nog wel als de oud- korpschef die de onterecht aan haar toegekende toeslagen niet wilde terugbetalen. Nu stopt Wassila Hachchi per direct omdat zij naar Amerika gaat om iets voor Hillary Clinton te gaan doen. Tja, Pechtold zegt dat hij hoopt dat zij geen gebruik maakt van de wachtgeld- regeling, maar zelf wil zij daar zelf niets over zeggen! Tja! Dat zegt mij al genoeg eigenlijk!

In principe houd ik niet van groen
Grijp je kans Ed, zei mijn vrouw meteen. Maar beste lezers, ik heb echt niets met Pechtold en ik houd er al helemaal niet van om met een groene shawl te moeten flyeren. Want oh ja, dat was ik vergeten te vermelden, dat moet je ook voor dat salaris doen. Erg hè Kamerlid zijn.

Ed Bok(t)

Ed Bok is Ermeloer, EFC’58 fan, sociaal en betrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen