DickBlaft naar initiatiefnemers van de Professor Lindeboomprijs

Foto:

Columnist Dick Leene wil tunnel i.p.v de overweg met spoorbomen. 

TUNNELVISIE
Professor Lucas Lindeboom was een predikant die zich het lot van geesteszieken aantrok. In 1883 richtte hij een vereniging op die twee jaren later het Landgoed Veldwijk kocht van de heer Chevaillier. Sindsdien heeft Ermelo een psychiatrisch ziekenhuis. Zeker de laatste tien jaren, maar vermoedelijk al langer is decentralisatie een begrip en streeft men naar integratie en omgekeerde integratie. 
Kreeg je dertig jaar geleden nog een veldwachter achter je aan als je over het Veldwijkterrein fietste, staan er nu keurige burgerwoningen en kan iedereen in de Maat terecht om bloed te laten prikken. 
De initiatiefnemers van de Professor Lindeboomprijs loven deze geldprijs jaarlijks uit om goede ideeën te stimuleren die de integratie van mensen met een beperking nog meer kunnen bevorderen. Ermelo is een zorgdorp waarin we allemaal gewend zijn aan de bewoners van GGZ-Centraal. In winkels, restaurants en op de terrassen is de integratie dagelijks zichtbaar. 
Twee weken geleden nog liep er tijdens mijn koorrepetitie in de Zendingskerk aan de Harderwijkerweg een verwarde jongeman binnen. Hij vond het maar niks wat we zongen en riep met luide stem dat wij duidelijk niet in de Heer waren. Ik vroeg hem of hij wilde blijven luisteren en toen hij daarvoor geen belangstelling had voerden wij hem met zachte hand weer naar buiten. Ik doe zelf de deur wel dicht, zei hij nog. Niemand in Ermelo kijkt hiervan op en al komt het soms wat ongelegen heeft geen mens hier problemen mee. Het hoort erbij. 
Waar we Lucas Lindeboom wellicht postuum blij mee kunnen maken is een mooie, twintig meter brede en lichte tunnel i.p.v de overweg met spoorbomen. De spoorlijn en Station Ermelo, dat vroeger Station Veldwijk heette, bevestigt nog altijd het idee ‘achter de hekken’ of ‘over het spoor’ als de grens tussen Ermelo en Veldwijk. 
Ik heb tunnelvisie. Ik zie een mooie, diepe doorgang onder het spoor met aan beide zijden breed uitwaaierende trappen die we ook af en toe als tribune kunnen gebruiken. Zo’n verzonken plein waar de auto’s en treinen overheen gaan. En een lift natuurlijk, voor de mensen met een beperking…..
Kom maar op met die prijs!
dickblaft®
Meer ongevaarlijk geblaf leest u op dickblogt
Dick werd ruim 60 jaar geleden geboren aan de Stationsstraat 82, waar hij nog altijd te vinden is.  Twitterprofiel:  lui&enthousiast, flegma-&fanatiek, superdom&bereslim, lomp&gevoelig, vals&muzikaal. 
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen