Moet DVS’33 Ermelo blijven volharden in ‘opbouwen van achteruit’?

Assistenttrainer Stevan de Geijter en de vertrokken hoofdtrainer Peter Wesselink.
Assistenttrainer Stevan de Geijter en de vertrokken hoofdtrainer Peter Wesselink.
Foto: archief Theo Aalten

DVS’33 Ermelo speelt op zaterdag 27 augustus de altijd spraakmakende derby uit tegen Sparta Nijkerk. De Ermelose Derde Divisionist is de competitie begonnen met een 0-0 gelijkspel thuis tegen SteDoCo, terwijl de Nijkerkers met maar liefst 5-1 onderuit gingen op en tegen het gepromoveerde Urk.

Door Bram Burggraaff.

Zware klap
Het Nederlandse voetbal liep gisterenavond, woensdag 24 augustus, een zware klap op, omdat PSV zich niet wist te plaatsen voor de Champions League door een 0-1 nederlaag tegen Glasgow Rangers. Mede ten gevolge van een cruciale blunder in de verdediging liep de club uit Eindhoven minimaal 25 miljoen euro mis.

Eindeloos rondgespeeld
Je zag het in de eerste helft al aankomen. Zoals tegenwoordig in zoveel wedstrijden werd de bal bij PSV achterin eindeloos rondgespeeld, in de breedte, naar achteren, terug op de keeper, enz. Wie heeft ooit ‘het opbouwen van achteruit met daarbij een belangrijke rol van de keeper’ bedacht?

Tikkie-takkie voetbal
Ligt het beroemde tikkie-takkie voetbal in de glorietijd van Barcelona daaraan ten grondslag en werd het daardoor belangrijke leerstof bij de opleiding van voetbaltrainers, of is er een andere oorzaak van deze wijd verbreide manier van voetballen?

Niet om aan te zien
Het is voor het publiek niet om aan te zien en het hoeft maar één keer fout te gaan, wat regelmatig gebeurt vooral tegen vroeg en fanatiek storende ploegen. En waarom, de tegenstander gaat zich verdedigend echt niet anders opstellen omdat de aanvallende partij achterin het balletje eindeloos blijft rondspelen.

Fout of te kort
Misschien werkt dit systeem bij Real Madrid, Bayern München, Manchester City en Paris Saint Germain met verdedigers van wereldklasse, hoewel zelfs bij deze superteams gaat het achterin nog regelmatig fout door onoplettendheid of omdat de doelman in de problemen wordt gebracht door een foute of te korte pass.

‘Geknoei achterin’
Bovendien worden de voetballende kwaliteiten van keepers schromelijk overschat, ook door hen zelf. Zij zijn niet voor niets doelman geworden. Waar vroeger de meeste doelpunten het resultaat waren van een mooie aanval en/of knappe individuele actie, is nu een te groot percentage van de treffers het gevolg van ‘geknoei achterin’.

Opvallend
Opvallend is dat zodra een ploeg achter komt, er ineens wel veel sneller de aanval wordt gezocht, zeker als de wedstrijd in de beslissende fase is gekomen. In de slotfase wordt bij een achterstand de bal zoveel mogelijk in het vijandelijke strafschopgebied ‘gepompt’, wat regelmatig nog de gelijkmaker oplevert.

DVS’33 Ermelo
Nu zult u zich misschien afvragen wat heeft het voorgaande betoog te maken met DVS’33 Ermelo. Helaas moet geconstateerd worden, dat het ‘opbouwen van achteruit met daarbij een belangrijke rol voor de keeper’ ook bij de Ermelose Derde Divisionist tot kunst verheven is, wat al regelmatig heeft geleid tot onnodige tegenstreffers.

Te veel risico
Daan Huiskamp, de keeper van DVS’33 Ermelo, doet het uitstekend op de doellijn. Met fraaie reddingen en reflexen heeft hij zijn ploeg meerdere malen gered. Maar als het om meevoetballen gaat bij het rondspelen achterin neemt Huiskamp regelmatig veel te veel risico, waardoor DVS onnodig doelpunten tegen krijgt.

Wat is er mis?
Wat is er mis om vanuit de verdediging de bal zo snel mogelijk naar voren te brengen. Het zal misschien leiden tot wat meer balverlies, maar bij DVS’33 Ermelo lopen er genoeg snelle en behendige voetballers voorin rond die, mits vaker aangespeeld, regelmatig voor gevaar kunnen zorgen.

‘Naar voren met die bal’
Bovendien wordt voetbal als kijkspel veel aantrekkelijker. Het devies zou moeten zijn ‘naar voren met die bal’. Dat is ook regelmatig vanaf de tribunes te horen, want in voetbal draait het om het maken van doelpunten en daar komt het publiek tenslotte voor.

Ongevraagd advies
Een ongevraagd advies voor DVS-trainer Peter Wesseling in aanloop naar de kraker tegen Sparta Nijkerk komende zaterdag zou dan ook kunnen zijn: ‘Verbied uw spelers de bal achterin eindeloos rond te spelen, waardoor er onnodig risico wordt gelopen, zeker als de tegenstander vroeg druk zet’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen