Pech en geluk voor Onno Wolters in kampioensgroep bij VSG Ermelo

Onno Wolters heeft pech en geluk.
Onno Wolters heeft pech en geluk.
Foto: Gerard de Hoop

Onno Wolters begon zijn inhaalpartij tegen Sape Westra in de kampioensgroep van het Veluws Schaakgenootschap Ermelo (VSG) voortvarend, maar kwam verloren te staan. Sape koos echter het verkeerde plan en stond bij tijdnood voor Onno verloren, maar bood slim remise aan. Wolters accepteerde, waarna Sape liet zien hoe zijn tegenstander de winst in vier zetten had kunnen afdwingen: pech voor Onno.

Van Bram Burggraaff.

Gedwongen
In de reguliere partij van Onno Wolters tegen Ralf van den Burg vergaloppeerde Ralf zich na aanvankelijk te zijn teruggeveerd vanuit moeilijke stelling en kon Onno onverwachts met een fraaie gedwongen zettenreeks de winst incasseren. De andere kampioenskandidaten Sape Westra en Jan Lambrechts remiseerden in hun onderlinge ingewikkelde partij.

Spannend
Gecompliceerd was het ook Bij Dirk van Setten tegen Mark de Graaf. Pas in derde instantie greep Dirk een geboden kans wel en harkte het punt binnen. De remise van Noël Koene en Mark van Sandijk was evenwichtig en gedegen. Spannend was de partij tussen Marco ter Meer en Wim Velker. Een mislukte aanval van wit werd niet goed afgeslagen door zwart en resulteerde in zetherhaling, dus remise.

In een strop
Ook Gert Wim Korterink en Wim Jongejan remiseerden. Toen Rob Hollmann materiële achterstand tegen Henri Bosch goed maakte, verwaarloosde Rob zijn positie, waardoor Henri won. Wido Sparling stak zijn schaakhoofd in een strop en Willem Booy was niet te beroerd om deze winnend aan te trekken. Wederzijdse oplettendheid resulteerde in puntdeling voor Jildert de Boer en Jan Casur.

Opgesloten
Hoewel Hisham Haout veel en graag aanvalt, won hij deze keer door zijn goede verdediging van Cees Doets. Een fout in mooie stelling leverde Rik Wolting verlies in plaats van de verwachte winst op tegen Ronald Bieringa. Job Bunschoten probeerde het nadeel van een opgesloten stuk inventief, maar tevergeefs op te lossen tegen Ferry Lunek: Ferry won.

Winnend zand
Bert Plette kreeg voordeel tegen Martin van de Broek, die op gaf. Wim van Dalen en Henk Visser rookten de remisevredespijp. Bert Vernooij miste een tactische openingswending van Martin Elbertsen en verloor. Toen haar stukken op waren, gaf Gerda Smid op tegen Margriet Martensen. Lex Wattez gooide winnend zand in de schaakraderen van Stephan Schoenmaker. Gert van Heeringen ging verliezend de fout in tegen Piet Vroegindeweij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen