Indrukwekkende Nationale Dodenherdenking 2024 te Ermelo in de regen

Foto: Oranjevereniging Ermelo

Op zaterdag 4 mei werd in Ermelo de Nationale Dodenherdenking gehouden. Met een herdenkingssamenkomst in een volle Immanuelkerk heeft Bert Esselink een ontroerend verhaal verteld over ‘De fatale stap van Wachtmeester Jacob Esselink’. Verdere medewerking werd verleend door het Regio orkest De Verbinding en leerlingen van de Goede Herderschool.

Dit vertelt het bestuur van de Oranjevereniging in een persbericht.

Langdurige regenbui
Het persbericht vervolgt: ‘Hierna volgde de Stille Tocht van de Immanuelkerk naar het monument aan de Horsterweg. Hier stonden militairen van de hier gelegerde Koninklijke Militaire School (KMS) bij het monument, als dodenwacht met daarnaast het overige peloton aangetreden. Het Chr. Harmonieorkest Excelsior verzorgde de muzikale begeleiding voor deze herdenking, dat vanwege de langdurige regenbui als vervangend podium in een oplegger van St vd Brink was geplaatst.

‘Dodenappel’
Na de indrukwekkende 2 minuten stilte hield de voorzitter van de Oranjevereniging Ermelo, Bas van der Mooren, een ‘Dodenappel’ en aansluitend de burgemeester van Ermelo, Hans van Daalen, een toespraak. Hierbij werd aandacht gegeven aan de in het ‘Dodenappel’ genoemde pas gelegde Stolpersteinen in de gemeente Ermelo.

Kranslegging
Twee leerlingen van de Goede Herderschool droegen een eigen gedicht voor waarna de kranslegging door de Gemeente Ermelo, Oranjevereniging Ermelo, de Legerplaats Ermelo, en de veteranen (Stichting Regionale Veteranendag N-W Veluwe en de Bond van Oud Stoottroepers en Stoottroepers Kring 41 Ermelo) volgde. Ook Amnesty International en de kinderen van de Goede Herderschool hebben een krans en bloemstuk bij het monument neergelegd, Het defilé dat hierna volgde was een indrukwekkende rij van veel inwoners van Ermelo.

Heel goed bezocht
Deze Nationale Dodenherdenking werd, ondanks de overvloedige regenbuien, heel goed bezocht en perfect uitgevoerd en zal daarom nog lang in de herinnering van de Ermelose burgerij achterblijven’, besluit het persbericht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen