Buitenkansje: scoor een kerstboom en maak kennis met Zorgkwekerij Bloemenhof

Henk van de Kamp, deelnemer van het eerste uur bij Zorgkwekerij Bloemenhof.
Henk van de Kamp, deelnemer van het eerste uur bij Zorgkwekerij Bloemenhof.
Foto: eigen foto

Als eens een kijkje genomen bij Zorgkwekerij Bloemenhof aan de Molenkamp 79 in Ermelo? Nee? Dan biedt de kerstbomenverkoop de komende weken een mooie gelegenheid er eens binnen te stappen. Wedden dat je er dan in het vervolg vaker komt?! Net als alle andere trouwe klanten al jaren doen.

Zorgkwekerij
In principe is Bloemenhof geen tuincentrum, vertelt Ralf van den Berg, maar een zorgkwekerij. Oftewel een dagbestedingslocatie en leerbedrijf voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, op het woonzorgpark van ’s Heeren Loo. Maar de benaming tuincentrum is beter ingeburgerd zodat mensen sneller hun weg vinden naar Bloemenhof.

Kerstbomenverkoop
Ralf is persoonlijk begeleider van de deelnemers die er hun dagbesteding hebben. “Met wat wij hier allemaal doen kun je ons namelijk ook heel goed vergelijken met een tuincentrum. We hebben vaste planten, maar ook hagen, struiken, bodembedekkers, eenjarigen én de kerstbomenverkoop die dit jaar op vrijdag 24 november van start gaat.”

Twee soorten
Het gaat om twee soorten kerstbomen licht Ralf toe; de veel verkochte Servische spar de Omorika, met kluit en de populaire Nordmann kerstboom, met en zonder kluit. De kerstbomen variëren in lengte; van 1.25 tot 2.50 meter. De prijzen liggen tussen de 22 en de 65 euro, bij voorkeur met pinbetaling. Speciaal voor de kerstbomenverkoop is Bloemenhof op drie zaterdagen geopend van 10.00 – 15.00 uur: 25 november, en 2 en 9 december. Verder doordeweeks van 9.00 – 16.00 uur.

Gastvrij
Wie op zoek gaat naar zijn of haar favoriete kerstboom kan meteen een kijkje nemen in het winkeltje van Bloemenhof. Die ademt wat betreft de inrichting de typische rustieke sfeer uit van dit jaargetijde. Het assortiment is afwisselend; van spullen die gemaakt zijn door de deelnemers zoals nestkastjes en eekhoornbankjes tot leuke artikelen van de groothandel. Ralf: “Onze deelnemers zijn erg gastvrij en heten klanten van harte welkom. Ze zijn helemaal trots als ze de producten verkopen die ze zelf hebben gemaakt!”

Zinvol
Zo’n 25 deelnemers hebben gedurende bepaalde dagdelen een zinvolle dagbesteding bij Zorgkwekerij Bloemenhof. Dagelijks houdt een mix van 16 tot 18 mannen en vrouwen zich bezig met diverse werkzaamheden. Er worden onder meer kistjes geniet, kleine producten getimmerd en aanmaakhout vervaardigd. Daarnaast stekken de deelnemers plantjes voor meer diversiteit in het aanbod, wieden onkruid, rijgen pindaslingers en pakken hondenkoekjes tot schroefjes in.

Anno 1989
De eerste kas voor wat is uitgegroeid tot Zorgkwekerij Bloemenhof, is in 1989 geplaatst, vertelt Ralf. “Henk van de Kamp die op de foto staat is deelnemer van het eerste uur.” De sfeer is uitstekend onder de deelnemers. “Het is een hechte groep mannen en vrouwen die goed met elkaar kan en plezier heeft in het werk.”

  • Klik HIER voor de website van Bloemenhof
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen