Winterbok van Burg Bieren Ermelo op één na lekkerste Bockbier van Nederland

Tineke van Wilgenburg.
Tineke van Wilgenburg.
Foto: eigen foto

De Burg Winterbok van Burg Bieren aan de Putterweg 45 in Ermelo is zaterdag 14 oktober uitverkoren tot het op één na lekkerste Bockbier van Nederland. Tineke van Wilgenburg is super trots en ziet de tweede prijs als een ultieme waardering voor brouwers Harry, Aart en Jan van Wilgenburg, respectievelijk de broer, oom en vader van Tineke.

Echt vet!
“We vonden het al heel tof”, vervolgt Tineke, “dat we bij de eerste zes zaten; en dan tweede worden is echt vet! Wij deden namelijk als kleine brouwerij brouwerij mee met de verkiezing, terwijl er ook ‘grote jongens’ tussen zitten.”

Zwaar bockbier
De verkiezing van ‘Het Lekkerste Bockbier van Nederland’ wordt sinds 2001 georganiseerd, elke keer bij een andere brouwerij. Zaterdag vond de verkiezing plaats bij Havenbrouwerij Het Brouwdok in Harlingen. De bockbieren worden overigens verdeeld in 2 categorieën: standaard bockbieren met een alcoholpercentage onder de 7% en zware bockbieren met een percentage boven de 7%. De Burg Winterbok dong met een percentage van 9,5% mee in de categorie zware bockbieren.

Pittige jongen
“Het is dan ook een pittige jongen”, lacht Tineke die de Burg Winterbok waardeert omdat de smaak zo vol is, donker en gebrand. “We hadden al door dat de Burg Winterbok van dit seizoen goed was en meenden dat die best weleens een kans zou kunnen maken bij de verkiezing.” Het is vooral het eerlijke karakter van de verkiezing dat Tineke zo op prijs stelt.

Blindproeverij
Het gaat namelijk om een blindproeverij van 160 proevers die de smaak van de bockbieren beoordelen. Tineke: “Eigenlijk zijn het consumenten die daar zitten te proeven, want je kan je er voor opgeven. Tijdens de proeverij die meerdere rondes telt, plaatsvindt aan meerdere tafels en in verschillende volgordes weten de proevers niet welk bockbier ze proeven. Met een cijfer tussen 1 en 10 kunnen ze aangeven hoe lekker ze het bier vinden.”

Smaak
Over smaak valt niet te twisten is het uitgangspunt van de organisatie. Tineke: “Door de proevers onderling wordt dan ook niet gediscussieerd over de smaak, want dat zou iemand zijn of haar mening kunnen beïnvloeden.”

Op=op!
Burg Winterbok zou eigenlijk vanaf november in de schappen staan van Burg Bieren Bierwinkel, maar vanwege de gewonnen prijs wordt dat natuurlijk vervroegd tot vandaag. “Maar”, waarschuwt Tineke belangstellenden, “het gaat om een seizoenbrouwsel van tussen de 600 á 700 liter, dus op=op! Volgend jaar gaan we proberen weer zo’n lekker bokbiertje te brouwen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen