‘Ik vertrek! Maar eerst Frans leren bij Vrolijk & Frans in Ermelo!’

Ze is 37 jaar, getrouwd en samen hebben ze 3 kinderen van 6, 8 en 10 jaar. Het gezin wil in februari 2024 hun geluk beproeven in Frankrijk; wellicht zelfs op termijn ernaartoe emigreren. Hoe belangrijk is het dan dat je jezelf goed kan redden in het Frans. De vrouw besloot dan ook naar de proefles van Vrolijk & Frans in Ermelo te gaan, die dinsdagavond 5 september plaatsvond. De zaal zat bomvol; wat maar aangeeft hoe populair de Franse taal nog steeds is én natuurlijk de landen waar Frans wordt gesproken.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

‘We hebben ons huis al verkocht’
Frankrijk in alle rust ontdekken, de vrouw ziet het helemaal zitten. “We hebben ons huis al verkocht om naar Frankrijk te gaan. We zijn van plan eerst wat te huren om te ervaren en te kijken of en waar het ons bevalt. We denken dat we het nu moeten doen; onze kinderen zijn immers nog jong en we hebben online een goedlopende zaak.”

Te druk
Om ongeveer dezelfde reden wil een man de Franse taal goed leren spreken. Hij gaat namelijk emigreren naar Frankrijk omdat Nederland hem te druk wordt. De bedoeling is jaarlijks een half jaar te werken in Nederland, om de rest van het jaar in Frankrijk te verblijven. “Als je daar wilt wonen moet je wel goed Frans spreken, anders helpen ze je niet”, wist hij te vertellen.

Enthousiasme
Andere belangstellenden voor de proefles van Vrolijk & Frans gaven aan graag spontaan een gesprekje te willen kunnen voeren in het Frans. Want, zo vonden ze, het is wel zo praktisch tijdens de vakantie maar ook leuk en gezellig om met de plaatselijke bevolking een praatje te maken. Al tijdens het inloopkwartiertje bleek het enthousiasme van de groep belangstellenden. “Ik kan niet wachten”, verwoordde een vrouw het voor de rest van de groep. Nog voor de proefles goed en wel begonnen was werden er veel vragen gesteld aan Alike Last.

Genieten
Alike die al sinds 2006 als docente Frans bij Vrolijk & Frans de lessen verzorgt, kan van zo veel enthousiasme nog steeds erg genieten. Vrolijk en spontaan, tegen een achtergrond van vazen met zonnebloemen, beantwoordt ze de vragen. Waarbij Alike benadrukt dat de lessen fysiek plaatsvinden, en niet online. Mannen en vrouwen uit de hele regio, van Ermelo, Nijkerk, Hierden, Harderwijk tot Zeewolde willen op Franse les, waaronder meerdere échte beginners. Waar veel belangstellenden benieuwd naar zijn, is hoelang het met de lessen van Vrolijk & Frans duurt voordat ze op een spontane manier Frans kunnen spreken.

Snel vooruitgang boeken?
Dat hangt helemaal van de inzet van de cursist af, weet Alike. Wie thuis 3 keer per week 15 á 30 minuten oefent komt al een heel eind. “Wil je echter snel vooruitgang boeken dan kun je beter een ritme aanhouden van 30 minuten per dag.” De lessen van Vrolijk & Frans staan erom bekend dat cursisten de Franse taal het beste onder de knie krijgen door te doen. Alike is namelijk expert op het gebied van tweede taalverwerving. Ook heeft ze psychologie gestudeerd. Bovendien geeft zij aan, is zij heel praktisch ingesteld. En de lesmethode van Vrolijk & Frans werkt, zo verzekert zij.

‘Spelenderwijs’
Beter Frans spreken en verstaan leer je weet Alike uit haar jarenlange ervaring, door je zintuigen in te zetten en door de meest gebruikte woorden te bezigen. Dit gebeurt door verhaaltjes met elkaar te maken, door (kinder)liedjes te luisteren, luisterboeken, Franstalige films te kijken tot het lezen van (strip)boeken en gedichten. “Wij doen ook niets aan grammatica, dat is namelijk niet nodig om de taal te spreken.” Het gebruik van de grammatica in de lessen van Vrolijk & Frans wordt namelijk ‘spelenderwijs’ opgepikt via gesprekjes met elkaar over de actualiteit of het weer, verhalen en speciale vragentechnieken.

Met beeldmateriaal en lichaamstaal
Bij de proefles en ook tijdens de lessen wordt veel gebruik gemaakt van beeldmateriaal en zo veel mogelijk Frans gesproken. Ook met lichaamstaal maakt Alike veel duidelijk. “Ik zeg wat ik doe”, legde ze de belangstellenden uit, “en doe wat ik zeg, en jullie doen me na.” Waarbij Alike al haar handelingen in het Frans zei. Van naar het plafond kijken, de stoel aanraken tot opstaan en weer gaan zitten, verschillende oefeningen passeerden de revue. Net als dat Alike op haar polshorloge wees en in het Frans vroeg hoe laat het is, een liedje liet horen via een animatiefilmpje met Franse ondertiteling, foto’s van de seizoenen toonde om ze te benoemen tot een lokale specialiteit toelichtte en liet proeven.

De lessen van Vrolijk & Frans zijn op maandagochtend en op dinsdag- en woensdagavond in Ermelo. De nieuwe lessen starten in de week van 18 september 2023. De inschrijving sluit op vrijdag 15 september. Kijk voor aanmelding of meer informatie op www.vrolijkenfrans.nl of bel naar Alike Last op 0341 551998.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen