Financial Health: ‘Iedereen verdient het om normaal te kunnen leven’

Esther van den Brink.
Esther van den Brink.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Iedereen verdient het om normaal te kunnen leven zonder dat een spook van schulden voortdurend op de loer ligt. Dat vindt Esther van den Brink (41), eigenaresse van Financial Health, het bedrijf voor Schuldhulpverlening & Bewindvoering aan Middelerf 10A in Ermelo. “Mensen moeten niet afhankelijk hoeven zijn van instanties of een voedselbank, maar de eigen broek kunnen ophouden.”

‘Jan Modaal’
Esther maakt zich meer en meer zorgen over de stille armoede in Ermelo en omgeving. “Ik meen dat er een vertekend beeld bestaat over waar de armoede werkelijk zit.” En dat zijn volgens Esther, met alle respect, niet de bijstandsmoeders of arbeidsongeschikten in het algemeen. “Het zijn juist mensen uit de groep ‘Jan Modaal’ die net niet genoeg verdienen om rond te komen. Paradoxaal genoeg verdienen ze net weer te veel om in aanmerking te komen voor toeslagen als aanvulling op het inkomen. Met als gevolg dat ze in de schulden raken en in armoede vervallen. En juist die armoede wil ik aanpakken.”

Het overzicht missen
Rondkomen valt tegenwoordig ook niet altijd mee met de alsmaar stijgende kosten van levensonderhoud. Bovendien meent Esther, weet een toenemend aantal mensen niet hoe ze om moeten gaan met hun geld. Simpelweg gezegd mist deze groep het overzicht over ‘wat er binnenkomt en uitgaat’. Wat niet zelden een gevolg is van de digitalisering van de financiële sector, de complexe wet- en regelgeving, de bureaucratie en de doolhof aan instanties die ook nog eens slecht bereikbaar zijn.

Grabbelton
De financiële problemen beginnen concludeert Esther, als er om welke reden dan ook meer wordt uitgegeven dan er binnenkomt. “Het gat wordt steeds groter, men raakt in paniek en merkt dat de vaste lasten niet meer betaald kunnen worden. Dan gooien ze bij wijze van spreken de facturen in een grabbelton en bekijken elke keer wat er betaald kan worden.”

Onzin
Hoe veel overzichtelijker was het in de tijd van haar oma, maakt Esther de vergelijking met tegenwoordig. “Zij had drie potjes en daar mocht niemand aankomen. Mijn oma besliste wat er met het geld ging gebeuren. Tegenwoordig krijgen we alles digitaal binnen en raken we het overzicht kwijt. In die zin snap ik het echt wel dat mensen er niet meer uitkomen. De afgelopen tien á twaalf jaar is het systeem zo complex gemaakt en er zijn zoveel verschillende ‘potjes’. Wat dat betreft is het veel te ingewikkeld en denken mensen dat ze dom zijn. Dat is onzin, het is ons systeem dat onnodig complex is. In de schulden raken kan dus iedereen overkomen.”

Missie
Esther ziet het als haar missie om met Financial Health, het bedrijf voor Schuldhulpverlening & Bewindvoering, rust te brengen in dergelijke situaties. Dat betreft zowel financiële rust als emotionele rust. Financial Health is er voor de zelfstandige ondernemer en mensen die in de schulden zitten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen