De gasketelwet: Oosterhoff Poolen installatietechniek nu CO-gecertificeerd

Servicemonteur Cees Bouma en projectleider Sander Vis.
Servicemonteur Cees Bouma en projectleider Sander Vis.
Foto: Grietje-Akke de Haas

De gasketelwet om incidenten met koolmonoxide te voorkomen is van kracht. Wat inhoudt dat vanaf 1 april 2023 alleen gecertificeerde bedrijven installatie, onderhoud en reparatie mogen uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties als cv-ketel, geiser, gashaard, gaskachel en rookgasafvoer. Oosterhoff Poolen installatietechniek aan Jagerserf 21 in Ermelo is er trots op te kunnen melden dat de monteurs binnen het allround installatiebedrijf zijn gecertifieerd, als ook het bedrijf zelf.

Koolmonoxide (CO) is een gevaarlijk gas. Jaarlijks zijn er tien tot twintig doden en meer dan tweehonderd ziekenhuisopnames door koolmonoxidevergiftiging. Met de ‘gasketelwet’ wil de overheid het aantal slachtoffers beperken.

De puntjes op de i
“We deden het als Oosterhoff Poolen installatietechniek altijd al goed, maar nu zijn de puntjes op de i gezet.” Dat zegt Sander Vis, sinds half november 2022 projectleider bij Oosterhoff Poolen installatietechniek. “Al onze servicemonteurs zijn op cursus geweest”, licht hij toe. “Eerst hebben ze een halve dag theorie gevolgd en een halve dag praktijk, en dit vervolgens afgesloten met een examen.” Een voorwaarde voor CO-certificering is namelijk niet alleen een bedrijfscertificering, maar ook de (service)monteurs moeten een persoonscertificaat halen.

Controle
Het stappenplan naar CO-certificering volgde Oosterhoff Poolen installatietechniek bij Kiwa, een bedrijf voor testen, inspecteren en certificeren. Hiermee is de samenwerking niet gedaan, integendeel. Sander: “Als bedrijf moeten we namelijk vastleggen hoe, wanneer en op welke manier we wat hebben gedaan en hoe we het hebben achtergelaten, als het gaat om installatie, onderhoud en reparatie op alles wat gas gebruikt. De toestellen moeten immers veilig zijn. Kiwa kan dit op afstand controleren met een QR-sticker op het toestel. De controle gebeurt onverwacht; op zo’n moment wordt via videobellen gecheckt wat er precies is gedaan en op welke manier.”

Veilig en energiezuinig
Een eerste steekproef is met goed gevolg afgelegd vertelt Sander. “In april hebben we een audit gehad. Op drie plekken in Ermelo heeft Kiwa toen een controle uitgevoerd.” Hoewel de CO-certificering bedrijven veel tijd en energie kost, meent Sander dat het een vanzelfsprekend onderdeel van hun werk is. “Het is immers belangrijk om zeker te weten dat je gastoestel veilig en energiezuinig is. Daarom wordt door Oosterhoff Poolen installatietechniek ook ieder jaar een controle gedaan bij de klanten met een onderhoudscontract. Zijn er tussendoor problemen dan proberen wij dat binnen een dag te verhelpen of in goed overleg op een later moment. Bij plaatsing van een cv-ketel is er bovendien de optie van een CO-melder. Deze melder schakelt in geval van calamiteiten het toestel uit. Kortom met Oosterhoff Poolen kun je met een gerust hart wonen in een veilige leefomgeving. ”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen