Kringloopwinkel Ermelo viert zilveren jubileum met feestweek

Kringloopwinkel Ermelo bestaat 25 jaar.
Kringloopwinkel Ermelo bestaat 25 jaar.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Kringloopwinkel Ermelo aan de Burgemeester van Oordtstraat 30 in Ermelo bestaat 25 jaar. Dat wordt van dinsdag 25 april tot en met zaterdag 29 april gevierd met een heuse feestweek. Tijdens de openingstijden is er voor iedere klant koffie met wat lekkers erbij. Bovendien maken klanten die meer dan 5 euro besteden, met hun kassabon kans op meerdere spraakmakende prijzen.

Enorme toeloop
Wie Kringloopwinkel Ermelo bezoekt zal zich verbazen over de enorme toeloop. Zoveelste hands spullen, die tegenwoordig vintage worden genoemd, zijn onverminderd trendy. Dat merken Dick Hoogenboom en Piet Veulings van Kringloopwinkel Ermelo ook. “Vooral op de dinsdagen staan de mensen voor de deur om de eerste keus te hebben. Op de maandagen wordt de winkel namelijk weer aangevuld en opnieuw ingericht. We draaien eigenlijk alleen maar beter. Ter vergelijking; in de eerste drie maanden van dit jaar hebben we al meer omgezet dan in het eerste kwartaal van 2022.”

Ruim twee miljoen euro
Omzet waar de goede doelen; de deelnemende kerken, het Willem Holtrop Hospice, de Voedselbank en de goede doelen die vrijwilligers aandragen, garen bij spinnen. Want de opbrengst is voor honderd procent bestemd voor goede doelen. Leuk weetje; de afgelopen 25 jaar heeft Kringloopwinkel Ermelo, samen met de opbrengst van de jaarlijks gehouden Boeldag die in 2019 voor het laatst plaatsvond, ruim twee miljoen euro over de goede doelen kunnen verdelen.

Vrijwilligers
Dit is al 25 jaar mogelijk door de inzet van heel veel vrijwilligers. Die het met het meeste plezier doen trouwens. “Wat dat betreft”, weten Dick en Piet, “heeft Kringloopwinkel Ermelo ook een soort van sociale functie, vrijwilligers hebben wat om handen, vinden het leuk om te doen en ervaren de contacten als heel gezellig. Het is vooral de sfeer en de saamhorigheid die vrijwilligers zo fijn vinden.”

Gemiddelde leeftijd
Op het moment heeft Kringloopwinkel Ermelo zo’n 140 vrijwilligers, van wie sommige al vanaf het eerste uur erbij zijn betrokken. De gemiddelde leeftijd baart Dick en Piet soms wel een beetje zorgen. “Die is 70-plus, we hebben zelfs 80-plussers en een paar vrijwilligers die de 90 zijn gepasseerd.” In die zin verwelkomen ze graag vrijwilligers die wat jonger zijn om de continuïteit te waarborgen.

Petje af
Wie de stroom goederen gewaarwordt die Kringloopwinkel Ermelo krijgt te verwerken neemt het petje af voor de vrijwilligers. Want het is veel, heel veel. Spullen die worden gebracht, spullen die worden opgehaald tot spullen door het leeghalen van woningen. ‘Ploegen’ zorgen logistiek dat de goederenstroom in goede banen wordt geleid. Dat varieert van de oud ijzer ploeg, gereedschapsploeg, elektraploeg, kledinggroep, de schilderijen dames, de klokkendeskundige, de reparatieploeg tot de magazijnploeg, om er maar ‘een paar’ te noemen. Daarnaast vindt de verkoop van meubilair plaats vanuit de grote meubelhal aan de Lokhorstweg 9 op industrieterrein Veldzicht, simpelweg omdat de Kringloopwinkel de ruimte er niet voor heeft.

Lekker snuffelen
“Het mooiste zou zijn”, mijmeren Dick en Piet, “is dat alles op één plek zou zitten. Onze locatie aan de Burgemeester van Oordtstraat zit echter zo mooi in de loop. Het gebouw is dan ook geen grote loods, maar een oud gebouw met allemaal hoekjes. Dat wordt door de klanten erg gewaardeerd. Ze kunnen op die manier zo lekker snuffelen tussen de spullen. Want in elk hoek valt wel iets te ontdekken.”

‘Kan het wel uit?’
Stichting Boeldag Comité Ermelo kocht in 1996 het pand aan de Burgemeester van Oordtstraat 30. In april 1998 werd de officiële opening verricht door burgemeester Theo Bunjes. Dick en Piet: “Binnen het bestuur van het toenmalige Boeldag Comité was men indertijd wel wat sceptisch over het initiatief voor een kringloopwinkel. ‘Kan het wel uit zo’n winkel?’, vroeg men zich af. Nou, dat heeft zich wel bewezen.”

Openingstijden

  • Kringloopwinkel Ermelo is open op dinsdag t/m vrijdag 09.30 – 12.30 en 13.30 – 16.30 uur zaterdag 09.30 – 12.30 uur. De winkel is gesloten op: Goede vrijdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag.
  • De meubelhal aan Lokhorstweg 9 is open op dinsdag- woensdag- en donderdagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen