Familiebedrijf W. Timmer & Zn. in Ermelo viert het 75-jarige jubileum met een open dag

W. Timmer & Zn. BV aan de Nijkerkerweg 95 in Ermelo bestaat 75 jaar. Dit wordt vrijdag 16 september uitbundig gevierd met een jubileumfeest. Het publiek is tussen 11.00 en 17.00 uur welkom tijdens een open dag om het jubileum met de familie te vieren. Want Timmer is een echt familiebedrijf. Tijdens de open dag is er dan ook meteen de gelegenheid om Annie (67) en Marten Timmer (68) de hand te drukken. Zij zijn dit jaar namelijk met pensioen gegaan. Wouter (45), hun oudste zoon, heeft het bedrijf overgenomen, waarbij hij door dik en dun wordt gesteund door zijn vrouw Geke (44).

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Veel veranderd
Het belooft een dijk van een open dag te worden. De bedoeling is dat het hele terrein van het bedrijf decor is voor de feestelijkheden. Er is immers heel veel veranderd sinds Wouter Timmer sr. het loonbedrijf in 1947 startte. Want naast agrarisch loonwerk ging het bedrijf zich in de loop van de jaren ook richten op grondwerk en weg- en waterbouw. Voor al die takken van sport is heel veel materieel nodig, materieel dat gaandeweg steeds groter en moderner werd en uitgroeide tot een modern machinepark voor weg- en waterbouw en grond- en loonwerk.

Walkthrough
Met een walkthrough krijgen belangstellenden een indruk welke machines er vroeger werden gebruikt, tot welke er vandaag de dag worden ingezet. “Alles wat we hebben, gaan we uitstallen. Veel mensen hebben namelijk geen idee hoeveel en wat voor machines we hier allemaal hebben”, licht Wouter toe. Bovendien worden er een aantal leuke activiteiten voor jong en oud georganiseerd onder het genot van een hapje en een drankje.

Nostalgie
Wie de website bezoekt van W. Timmer & Zn. BV krijgt bij het lezen van de historie van Loon- en Grondverzetbedrijf Timmer vast gevoelens van nostalgie. Zeg nu zelf; Wouter sr. kreeg in 1947 een startkapitaal mee van de bank, waarmee hij zijn eerste tractor, een Ford Dear Born, en een mestwagen kocht, dat spreekt toch tot de verbeelding. Marten bewaart er in ieder geval goede herinneringen aan, al was het best een zwaar bestaan voor zijn vader.

Zwaar werk
“In die tijd was het veelal handwerk. Mijn vader ging bijvoorbeeld met een hele kleine tractor bij de boeren langs om te ploegen of om mest te strooien. Ook weet ik nog dat hij met een zaagmachine achter op de tractor hout ging zagen van bomen die uit de bossen waren gekapt. Die moesten in stukjes van 40 centimeter worden gezaagd, terwijl die bomen soms zó dik waren. Daar heeft mijn vader indertijd zijn rug mee vernield, want het was zwaar werk.”

Toenemende mechanisering
In 1996 namen Marten en Annie het bedrijf over van vader Wouter. Marten heeft het zware handwerk niet echt meegemaakt door de toenemende mechanisering,  ofwel het vervangen van handmatige handelingen door het gebruik van machines. “Ter vergelijking”, illustreren Marten en zoon Wouter de vooruitgang, “als er vroeger een veld gemaaid moest worden van bijvoorbeeld 11 hectare, dan gebeurde dat met 3 tractoren met een maaibalk. Dit nam zo’n 24 uur in beslag. Tegenwoordig doet één machine het in een uur.”

Echte oudjes
Marten sleutelt echter veel aan oude landbouwwerktuigen en knapt ze op. “Dat is echt mijn hobby. Zo heb ik 2 dorsmachines en 5 tractoren, echte oudjes.” Wouter lacht: “We hebben zelfs een eigen werkplaats voor hem gebouwd.” Een echt juweeltje wordt de wegenschaaf die Marten aan het restaureren is. Met deze wegenschaaf werden indertijd zandwegen vlak gemaakt. “Mijn vader heeft hem gekocht toen de gemeenten Ermelo en Nunspeet uit elkaar gingen, dus dat is dit jaar precies 50 jaar geleden.” Tijdens de open dag zal de gerestaureerde wegenschaaf ook worden tentoongesteld.

‘Altijd samen gedaan’
Al die tijd werkte Annie mee in het bedrijf; op kantoor, als gastvrouw, moeder en oma. “Marten en ik hebben het altijd samen gedaan. Je groeit daar gewoon in mee. In het begin was het ook nog kleinschaliger.” Hoewel Annie officieel met pensioen is werkt ze nog steeds op kantoor, maar dan voor het eerst in haar leven in loondienst. “Ik heb nog nooit een baas gehad”, lacht ze, “en dan nu in de persoon van mijn eigen zoon. Maar zo lang ik nog iets kan betekenen voor de jongens en goed functioneer, blijf ik dit doen.”

Boodschappenjongen
Maar ook van de diensten van Marten wordt nog steeds dankbaar gebruik gemaakt. Wouter: “Tegenwoordig is pa onze boodschappenjongen. Met een auto met aanhanger brengt hij de jongens de spullen die ze nodig hebben.” Evenwel ervaart Marten niet meer de druk van het runnen van een eigen bedrijf. In 2008 kreeg hij namelijk te stellen met zijn gezondheid. “Ik heb toen een hartinfarct gehad waar ik gelukkig goed van ben opgeknapt. Je wordt echter niet meer de oude. Bewegen is daarom heel erg goed voor je. Met een groepje mannen sport ik dan ook 3 keer per week bij BouwSports. Daar doen we aan balsport, oefeningen met gewichten, fietsen en circuittraining.”

Gegroeid
De afgelopen jaren heeft Marten het een stuk rustiger aangedaan, en sindsdien heeft Wouter die in 2001 in het bedrijf stapte, eigenlijk al de leiding over het bedrijf. Ook Henrie (29), de jongere broer van Wouter, ging werken bij de zaak. Vanaf begin jaren 2000 is met name het grondverzet enorm gegroeid binnen het bedrijf, en tevens de grootste bron van inkomsten voor het bedrijf. Wouter: “Alleen van de landbouw kunnen we het niet hebben omdat heel veel boeren stoppen met hun bedrijf.”

Uitdagingen
Anno 2022 heeft W. Timmer & Zn. BV 27 man vast personeel in dienst. Toegankelijk en laagdrempelig, daar staat het bedrijf volgens Wouter voor. “Wij proberen voor iedereen de juiste oplossing te vinden en denken mee met de klant. Bovendien houden we van uitdagingen en geven het niet gauw op. “

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen