Proefles Vrolijk & Frans Ermelo: ‘”Zodra ze tegen me aan beginnen te praten…’

Het is elk jaar weer verrassend en heel herkenbaar om te horen waarom mensen toch zo graag (beter) de Franse taal willen leren spreken én verstaan. Ook deze keer tijdens de proefles van Vrolijk & Frans in Ermelo, dinsdagavond 6 september. Een deelneemster merkte op: “Ik kan aardig goed meekomen hoor, maar zodra ze tegen me aan beginnen te praten… .”

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

‘Tijd om het zelf te leren’
Een opmerking waarin, weliswaar ieder op zijn of haar eigen manier, de overige belangstellenden voor de proefles zich in herkenden. “Iets vragen in een supermarkt of een bestelling doen in een restaurant, lukt nog wel. Maar een gesprek voeren valt zo tegen.” Een ander verwoordde: “Mijn man heeft al les gehad bij Vrolijk & Frans. Dus als de nood aan de man komt kan ik me makkelijk achter hem verschuilen. Maar nu vond hij het tijd worden dat ik het zelf ga leren, en heeft me daarom opgegeven voor de proefles.”

Weinig is ‘blijven hangen’
Wat intrigeerde in de ervaringen van de deelnemers aan de proefles van Vrolijk & Frans alsook in eerdere proeflessen, is dat het gros ‘vroeger’ het vak Frans heeft gehad op het voorgezet onderwijs en er zelfs examen in heeft gedaan. Over het algemeen moeten zij erkennen dat er nog maar weinig is ‘blijven hangen’. De woordenschat komt met wat inspanning en durf meestal wel weer bovendrijven, maar complete zinnen maken, laat staan een gesprek voeren in het Frans, is menigeen een brug te ver.

Geen losse stenen maar een huis
Voor Alike Last die al ruim 16 jaar als docente Frans bij Vrolijk & Frans de lessen verzorgt, klinken dit soort opmerkingen overbekend in de oren. “Veel mensen die Frans op school hebben gehad hebben meestal een enorme woordenschat doordat ze geleerd is de woordjes in hun hoofd te stampen. Deze manier om een vreemde taal te leren is echter niet efficiënt. Je krijgt namelijk alleen maar losse stenen aangereikt. Met de lessen van Vrolijk & Frans geef ik jullie een Frans huis waarin je kan wonen.”

Leren door te doen
Beter Frans spreken en verstaan leer je weet Alike uit haar jarenlange ervaring door te doen; met je zintuigen en door de meest gebruikte woorden in te zetten. Dit gebeurt door verhaaltjes met elkaar te maken, door (kinder)liedjes te luisteren, luisterboeken, Franstalige films te kijken tot het lezen van (strip)boeken en gedichten. “Wij doen ook niets aan grammatica, dat is namelijk niet nodig om de taal te spreken.” Het gebruik van de grammatica in de lessen van Vrolijk & Frans wordt namelijk ‘spelenderwijs’ opgepikt via gesprekjes met elkaar over de actualiteit of het weer, verhalen en speciale vragentechnieken.

Met beeldmateriaal en lichaamstaal
Bij de proefles en ook tijdens de lessen wordt veel gebruik gemaakt van beeldmateriaal en zo veel mogelijk Frans gesproken. Ook met lichaamstaal maakt Alike veel duidelijk. “Ik zeg wat ik doe”, legde ze de belangstellenden uit, “en doe wat ik zeg, en jullie doen me na.” Waarbij Alike al haar handelingen in het Frans zei. Van naar het plafond kijken, de stoel aanraken tot opstaan en weer gaan zitten, verschillende oefeningen passeerden de revue.

Enthousiast en vol vertrouwen
En inderdaad, de belangstellenden hadden tijdens de proefles eigenlijk niet eens in de gaten hoe snel ze iets oppikten en vervolgens toepasten. Voldoende in ieder geval om ze enthousiast te maken om de lessen van Vrolijk & Frans te gaan volgen. Vooral het vertrouwen dat ze kregen in Alike Last en de leermethode om zich nu eens écht de Franse taal eigen te maken, gaf de doorslag.

Vrolijk, gezellig en laagdrempelig
Bij de proefles hebben ze namelijk ervaren hoe vrolijk, gezellig en laagdrempelig het leren spreken en verstaan van de Franse taal wordt met de lessen van Vrolijk & Frans. Want hoe gaaf is het om dit te leren aan de hand van de actualiteit, het weer, met zijn allen een verhaaltje maken, boekjes lezen, het proeven van lokale specialiteiten tot een liedje luisteren via een animatiefilmpje met Franse ondertiteling. “Zing thuis vooral mee”, spoorde Alike de deelnemers aan, “dat is zó goed voor je uitspraak!”

Lessen
De lessen zijn op maandag- en dinsdagochtend en op dinsdag- en woensdagavond in Ermelo. Start in de week van 26 september 2022 t/m na half maart 2023. Cursisten komen uit de hele regio en van daarbuiten: o.a. uit Harderwijk, Ermelo, Putten, Nunspeet, Dronten, Lelystad, Voorthuizen, Kootwijk.

Aanmelden en info
Kijk voor aanmelding of meer informatie op https://www.vrolijkenfrans.nl of bel naar Alike Last op 0341 551998.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen