Zwienesappie: maak kennis met de nieuwste telg van de Burg Bieren Ermelo familie

Hij oogt robuust, vervaarlijk en donker, maar tegelijkertijd wulps en verleidelijk als een zoete belofte. Maak kennis met de nieuwste telg van de Burg Bieren familie: ‘Zwienesappie’ van de destilleerderij Zwienenburg. Het gaat om een likeur die smaakt naar zoete bruine rum met een vleugje sinaasappel. Samen met de vorm van de fles, een wild zwijn, gaat het ‘Zwienesappie’ een heuse collector’s item worden.

Met fotoreeks.

Eerste eigen likeur
‘Zwienesappie’ is de eerste eigen likeur van destilleerderij Zwienenburg. En de Van Wilgenburgers hopen in de toekomst nog meer van dit soort sterkere alcoholhoudende dranken te stoken. “Maar eerst willen we het productieproces rond het Zwienesappie goed afronden en voldoende voorraad opbouwen”, lichten broer en zus Harry en Tineke van Wilgenburg en hun vader Jan toe.

Zonde
De likeur komt uit de koker van Harry en zijn oom Aart, beide fervente brouwers in Burg Bieren Brouwerij. Harry: “Het is eigenlijk begonnen met bierbrouwels die niet goed gelukt waren en waarvan wij het zonde vonden om het weg te laten lopen. Wij vroegen ons af waarom we het niet zouden kunnen destilleren. Heel veel brouwerijen doen dat namelijk; die gooien het niet weg, maar maken er nieuwe producten van.”

Bitter
Het distilleren werd niet helemaal wat Harry en Aart ervan hadden gehoopt. Harry: “De hop die je toevoegt aan het oorspronkelijke bierbrouwsel bleef de smaak overheersen, waardoor het bitter proefde. Daar zijn we toen maar vanaf gestapt.”

Zwienenburg is een ode aan de Bourgondische familie van Wilgenburg en het Veluws wilde zwijn

Suikerwater
Tineke vertelt enthousiast verder: “Wat Harry en oom Aart toen hebben gedaan is tijdens een regulier bierbrouwproces er 50 liter wort uit te halen.” Wort is de suikerrijke, waterige oplossing die een tussenproduct vormt in de bereiding van bier, whisky, jenever en andere alcoholische dranken op basis van granen. “Vervolgens lieten Harry en oom Aart dit suikerwater vergisten tot moutwijn dat alcohol bevat.”

Smaak verfijnen
Na 2 weken werd de moutwijn gedestilleerd, volgde er een ruwstook en een fijnstook om de smaak te verfijnen. Daarop moest de likeur gemixt worden om het alcoholpercentage van ongeveer 85 procent terug te brengen naar ongeveer 30 procent. Dit gebeurde met water en andere ingrediënten.

Ambachtelijk en authentiek
De receptuur van het ‘Zwienesappie’ staat nu als een huis, meent Harry. “Maar het blijft natuurlijk een ambachtelijk proces.” Wat tevens de charme van het product inhoudt. Want hoewel het om een arbeidsintensief proces gaat, heb je ook wat. Net als dat aan de vormgeving heel veel aandacht is besteed. Naast de unieke fles in de vorm van een wild zwijn is dat het kekke kartonnetje waar het ‘Zwienesappie’ in is verpakt. Bijzonder authentiek oogt daarop het logo en de beschrijving van het product waaronder Harry en Aart maar al te graag letterlijk hun handtekening hebben gezet.

Uniek
Bovendien heeft elke ‘zwijntje’ een unieke naam en een kaartje, bedacht en geschreven door de Sabrina, de vrouw van Harry. De naam van de eerste fles ‘Zwienesappie’ was dan ook Herman, wat een ode was aan de vader van Jan van Wilgenburg.

Zwijntje bij laten vullen
Tineke is trots met het ‘Zwienesappie’ in het assortiment van de bierwinkel. “Het zwijntje is zo’n leuke accessoire, dat wil je gewoon in je huis op de tafel hebben staan, zo uniek is het. Bovendien hebben we het voornemen om zodra we voldoende voorraad hebben, dat mensen hun zwijntje kunnen laten bijvullen.”

De Burg Bieren familie
Burg Bieren Ermelo aan de Putterweg 43-45 in Ermelo opende in 1995 Burg Bieren winkel en Café de Hazeburg. In 2007 werd de Burg Bieren Brouwerij officieel geopend. In 2020 kwam daar ook nog het concept Bier & Bed bij. De nieuwste telg van de Burg Bieren familie is destilleerderij Zwienenburg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen